Biskop: Lægfolket må på banen og diskutere kristendom

I stedet for at svare på opfordring om at diskutere Kierkegaards kirkekritik vil biskop over Lolland-Falsters stift hellere diskutere, hvad kristendom er

Biskop Steen Skovsgaard fra Lolland-Falsters Stift opfordrer til et åbent debatmøde og samtale under overskriften: Hvad er kristendom? (Arkivfoto)
Biskop Steen Skovsgaard fra Lolland-Falsters Stift opfordrer til et åbent debatmøde og samtale under overskriften: Hvad er kristendom? (Arkivfoto). Foto: .

Det fremgår af Kristeligt Dagblad den 14. maj, at biskopperne ikke er enige om at bakke op om rektor Eberhard Harbsmeiers opfordring om at svare på Søren Kierkegaards kirkekritik. Harbsmeier er ærgerlig over, at vi løber fra aftalen, og mener, at det er udtryk for manglende mod. Det kræver jo mod. Man skal ikke stikke næsen langt frem for at blive jordet af Kierkegaard-forskere, så måske var de bange for at træde i spinaten.

Jeg havde faktisk afsat dagen og var også så småt begyndt at genlæse Kierkegaards Øjeblikket, som prædikenerne skulle have drejet sig om. Men da det, som det fremgår, viste sig, at opgaven blev grebet meget forskelligt an i de forskellige stifter, så har jeg nu besluttet i stedet at markere det i Lolland-Falsters Stift med et åbent debatmøde og samtale under overskriften: Hvad er kristendom?

LÆS OGSÅ: Biskopper i fælles brydekamp om Kierkegaard

Mødet vil finde sted på den aftalte dato, den 18. september, og vi vil begynde med en gudstjeneste i Maribo Domkirke. Derefter samles vi i sognehuset, hvor jeg vil komme med et oplæg og forsøge at sætte en samtale i stand om tro. Det vil ske under følgende overskrifter og spørgsmål: Hvem er Gud? Hvem er Jesus? Hvem er Helligånden? Hvad er et menneske? Hvad betyder frelse? Hvad er kirkens opgave? Og hvad håber vi på og længes efter?

Det er store spørgsmål, som nok må kunne siges at rumme Kierkegaards inderste ærinde og de spørgsmål, som han hele sit liv kæmpede med.

Når Harbsmeier antyder, at biskopperne måske er bange for at træde i spinaten i forhold til de dygtige Kierkegaard-forskere, så afslører han dermed i virkeligheden baggrunden for et af de største problemer i folkekirken, nemlig almindelige menneskers manglende mod og lyst til at snakke om tro.

For hvad kan man dog ikke risikere at høre eller at blive angrebet for? Man bliver måske hånet for sin barnlige, sin svage eller forkerte tro af belæste teologer, præster og kloge rektorer. Derfor er der desværre ofte en alt for stor tavshed blandt lægfolk netop i spørgsmålet om tro. Det bliver noget, man skal lytte til eller forelæse over, frem for noget, man drøfter med hinanden.

Troen er for vigtig til alene at overlade til teologer, præster, biskopper eller rektorer. Lægfolket må på banen! De må med ind i samtalen, og vi præster skal lytte til dem. Som Jesus gør det ved de to disciple på vej til Emmaus. Han slår følge med dem, lytter til dem, og de fortæller ham, hvad de tror og håber, og hvordan de har det. Derefter lukker han skriften op for dem.

Jeg udgav i december sidste år hæftet Hvad mener I?, som er et forsøg på at sætte en samtale i gang i menighedsrådet om menighedens liv og vækst. Og jeg glæder mig da over, at det har måttet genoptrykkes, og at mange har valgt at tage udfordringen op.

Forhåbentlig vil et sådant møde den 18. september om kirke og tro være med til at sætte en tilsvarende samtale i gang mellem præster og lægfolk i stiftet. Hvor lægfolket taler, og præstene lytter, og vi dernæst sammen besinder os på at åbne skriften. Ikke Kierkegaards skrifter men den skrift, som var hans store inspirationskilde.

Hvis det sker, så har Harbsmeiers opfordring ikke været forgæves i Lolland-Falsters Stift.

Steen Skovsgaard er biskop over Lolland-Falsters Stift