Cølibatet truet i Tyskland. Gifte præster er allerede kommet ind i den katolske kirke

I KØLVANDET på afsløringerne af katolske præsters seksuelle overgreb på børn og unge har tyskerne det seneste år ført en heftig debat om cølibatets betydning for den katolske kirke.

For nogle uger siden offentliggjorde en række katolske teologer og professorer et memorandum, hvori de opfordrer kirken til at tillade gifte præster. Efterhånden har næsten 300 katolske teologer og professorer skrevet under på denne erklæring.

De fleste kritikere vil ikke forbyde cølibatet, men derimod afskaffe præsternes pligt til at leve ugift. Med andre ord: De vil af med det såkaldte pligtcølibat. Ifølge flere meningsmålinger ønsker mindst 80 procent af de tyske katolikker, at pligtcølibatet afskaffes.

Den tyske Vatikan-korrespondent for tv-stationen ARD, Tilmann Kleinjung, argumenterer i den kirkelige ugeavis Sonntagsblatt: "Cølibat er del af kirkens praksis og disciplin, men er hverken et dogme eller et trosspørgsmål." Han gør opmærksom på, at mange gifte mænd allerede nu er blevet katolske præster via "smuthuller" i den katolske kirkelov.

En af de varmeste fortalere for bevarelsen af pligtcølibatet er Kølns ærkebiskop, kardinal Joachim Meisner. "Det er vigtigt, at katolske præster fortsat lever ugift. Præsterne skal ikke kun tale – men også med deres livsførelse aflægge vidnesbyrd om det, de siger. En præst bør prioritere Gud så højt, at han ikke er i stand til at virkeliggøre ægteskabets og familiens høje værdier," siger Joachim Meisner til avisen Die Welt.

Albert Biesinger, der er far til fire børn, katolsk religionsprofessor og diakon i byen Tübingen, forstår ikke biskoppens argumentation. "Hvad jeg oplever i min familie – også spirituelt – har kun styrket min hengivelse til Gud. Vores børn og børnebørn har på en ligefrem rørende måde inspireret mig med deres religiøse spørgsmål, så jeg har kunnet skrive bøger og prædikener, der lå langt mere på bølgelængde med familiernes synsvinkel, end jeg kunne have gjort uden familie," siger han til avisen Süddeutsche Zeitung.

Kardinal Joachim Meisner er overbevist om, at samfundets ringeagt over for cølibatet spiller en afgørende rolle for, at færre og færre unge mænd vil være katolske præster. Ifølge biskoppen er der nemlig mænd nok, der føler sig kaldet til præstegerningen.

"De unge mænd mister deres kald, fordi familierne, skolerne, foreningerne, ja, selv menighederne taler negativt om cølibatet, siger Joachim Meisner til Die Welt.

Den katolske præst og kirkehistoriker Arnold Angenendt er overbevist om, at pligtcølibatet tidligere var til stor fordel for den katolske kirke. Men kirken er efter Arnold Angenendts mening nødt til at forholde sig til den tid, den lever i.

"Cølibatet kan kun bestå som kirkelov, så længe det gavner kirken, og det er netop spørgsmålet, om det er tilfældet i dag," siger han til Süddeutsche Zeitung.

Avisen Süddeutsche Zeitung har fundet et interessant eksempel på, hvordan en kendt teolog med tiden har ændret holdning til cølibat: I februar 1970 sendte en gruppe teologer et memorandum til de tyske biskopper, hvori de opfordrede kirken til at overveje "om den hidtidige måde, som den præstelige eksistens realiseres på, er – og bør være – den eneste livsform i den katolske kirke?".

Med andre ord: Teologerne tvivlede på meningen med pligtcølibatet. En af forfatterne til erklæringen var daværende professor i katolsk teologi Joseph Ratzinger, altså den nuværende pave Benedikt XVI. I dag afviser den tyske pave enhver diskussion om at afskaffe pligtcølibatet.

dachs@k.dk