Da Thyra Frank mødte virkeligheden

Også blandt politikerne på Christiansborg har ældreministerens ansvarsfraskrivelse ført til livlig debat. Måske er bundlinjen, at der for Thyra Frank bare er himmelvid forskel på at være mediedarling som leder af et plejehjem til at kunne håndtere en hel sektor

At forventningerne til Thyra Frank har været tårnhøje vidner også det efterfølgende stormvejr på sociale medier om: ”Undskyld Thyra, men har tabt alt for dig og din politik. Du skulle have blevet i dit lille plejehjem, det var du god til, nu går det helt galt for dig desværre,” lyder en typisk kommentar.
At forventningerne til Thyra Frank har været tårnhøje vidner også det efterfølgende stormvejr på sociale medier om: ”Undskyld Thyra, men har tabt alt for dig og din politik. Du skulle have blevet i dit lille plejehjem, det var du god til, nu går det helt galt for dig desværre,” lyder en typisk kommentar. . Foto: Jens Dresling/Polfoto.

”Er der noget, du vil have undersøgt; om der er nogle unødige statslige regler?” Et meget enkelt og letforståeligt spørgsmål var, hvad den nye ældreminister, Liberal Alliances Thyra Frank, blev mødt med i TV 2 Nyhederne søndag aften. Årsagen til spørgsmålet var en række indslag i den seneste uges tid, hvor TV 2 har påvist, hvordan sidste års meget omtalte ”ældremilliard” er blevet brugt. Eller rettere: ikke brugt. Med ydmygende og gennemvædede tissebleer som resultat hos de plejehjemsbeboere, der ikke kan klare sig selv.

Trods dets enkelhed og forståelighed fremkaldte spørgsmålet imidlertid en af den slags reaktioner, som viser, hvor nådesløst tv kan være, når en politisk magthaver gribes i ikke at have styr på sit område. For efter et forsøg på først at snakke uden om med et ”håb” om, at der nok ville være ”nogen”, som kunne undersøge mængden af unødige regler, måtte TV 2-journalisten gentage sit spørgsmål.

Anden gang var svaret først et nervøst blik til siden – formentlig i retning af den spindoktor, der befandt sig uden for billedet – dernæst et famlende ”ja… jeg vil gerne bede dem om… høre dem, om de mener, at der er nogle unødige statslige regler.”

Langt værre var, at ældreministeren – en politisk konstruktion, der vel mest er tænkt til glæde for Dansk Folkeparti – gled af på substansen med det standardiserede slotsholmssvar, nemlig at det hele er ”kommunernes ansvar”. Bemærkningen fik i går både Ældre Sagen og de plejehjemsansattes fagforening, FOA, på banen: ”Det er ikke nok bare at tale – der skal også handling til,” lød det således fra FOA’s Karen Stæhr. ”Jeg havde sådan set forventet – i lighed med når man hører andre ministre – at der kom nogle visioner og handlinger fra den nye ældreminister. Der må jo være en grund til, at vi har fået en ældreminister.”

At forventningerne til Thyra Frank har været tårnhøje vidner også det efterfølgende stormvejr på sociale medier om: ”Undskyld Thyra, men har tabt alt for dig og din politik. Du skulle have blevet i dit lille plejehjem, det var du god til, nu går det helt galt for dig desværre,” lyder en typisk kommentar.

Også blandt politikerne på Christiansborg har ældreministerens ansvarsfraskrivelse ført til livlig debat. Måske er bundlinjen, at der for Thyra Frank bare er himmelvid forskel på at være mediedarling som leder af plejehjemmet Lotte på Frederiksberg til at kunne håndtere en hel sektor, hvor der desværre lidt for ofte er langt fra ord til handling.

Og mon ikke den nyslåede ældreminister i sit stille sind glædede sig over, at det ikke lykkedes hendes parti at få ønsket om fem procents topskattebarbering med i regeringsgrundlaget? Dermed slap hun nemlig for at skulle forklare, hvordan hun ville gøre en mærkbar indsats for de ældre i en økonomisk virkelighed, der reelt ville umuliggøre at omsætte ord til handling. Men det ville unægtelig have været interessant at få svar også på dét spørgsmål, da Thyra Frank søndag aften mødte virkeligheden i rollen som minister.

Kurt Strand er er journalist, vært og producent på P1’s ”Mennesker og medier”.