Peter Hummelgaard: Danmark bør tilslutte sig finansskat

Argumenterne for at indføre en europæisk skat på finansielle transaktioner er mange, skriver Peter Hummelgaard-Thomsen (S)

Peter Hummelgaard: Danmark bør tilslutte sig finansskat
Foto: Steen Brogaard.

Argumenterne for at indføre en europæisk skat på finansielle transaktioner er mange.

For det første, og vigtigst, så handler det om at adfærdsregulere de finansielle markeder. Det skal ikke være attraktivt at spekulere på højfrekvente handler, som absolut ingen værdi skaber i realøkonomien. Og det skal ikke være attraktivt at handle med skadelige finansielle produkter.

Kernen i forslaget er, at det er den kortsigtede spekulation, der beskattes. De langsigtede investeringer, der skaber vækst og beskæftigelse, påvirkes ikke.

Børsnoterede virksomheders aktie- og obligationsudstedelse og de mindre virksomheders banklån er udtrykkeligt holdt uden for finansskatten. Det handler om at ændre adfærden i finanssektoren.

Derudover er forslaget indrettet på en måde, så stort set ingen vil kunne smyge sig uden om at betale den. Den er bundsolid. ”Hjemstedsprincippet” og ”udstedelsesprincippet” sikrer, at uanset hvor i verden man handler med et produkt, så er man forpligtet til at betale denne lille mikroafgift.

Storbritannien har haft en slags tilsvarende afgift i mange år – den giver staten et årligt milliardbeløb, og finansfolkene flytter ikke.

Heller ikke i Seoul eller Hongkong eller Brasilien, der har tilsvarende finansskatter.

For det andet handler det også om at begrænse skrøbeligheden på de finansielle markeder. Kombinationen af flere og flere, hurtigere og hurtigere højfrekvente handler er en bombe under vores økonomi. Finansskatten handler om et velkendt princip: ”Forureneren betaler” i rimeligt omfang som bidrag til vore samfunds genopretning. Målet er at flytte den økonomiske aktivitet fra spekulationsøkonomien til investeringer i realøkonomien.

For det tredje handler det om retfærdighed og om at lade de skadelige dele af finanssektoren betale lidt tilbage for de enorme skader, de har påført os alle.

Europas befolkninger har betalt 34.000 milliarder kroner i rednings- og hjælpepakker til bankerne. Alene i Danmark konkluderede Rangvid-rapporten, at finanskrisen samlet set havde påført vores fællesskab skader for 400 milliarder kroner.

Finansskatten ventes at hente 260 milliarder kroner hjem til statskasserne. Penge, der kan bruges på at skabe vækst og få flere europæere i job. For Danmark kan det betyde en indtægt på syv milliarder kroner om året.

Vi bilder ikke os selv ind, at en finansskat vil løse alle problemer med spekulation og gæld, men det vil være et vigtigt bidrag til, at finanssektoren igen bliver folks og realøkonomiens tjener efter i mange år at have været dens herre.

Peter Hummelgaard-Thomsen er folketingsmedlem for Socialdemokraterne