DEBAT: Socialdemokraterne vil ikke skille stat og kirke

Efter et valg vil Socialdemokraterne ikke kræve skilsmisse mellem kirke og stat, skriver Inge Kjær Andersen, formand for Socialdemokraternes Kirkenetværk

En modernisering af organiseringen af folkekirken betyder ikke en adskillelse af kirke og stat, skriver dagens socialdemokratiske debattør.
En modernisering af organiseringen af folkekirken betyder ikke en adskillelse af kirke og stat, skriver dagens socialdemokratiske debattør.

KRISTELIGT DAGBLAD havde den 4. juni en artikel i forhold til meldingen om, at rød blok vil adskille kirke og stat.

Først synes jeg, det bør stå klart, at Socialdemokraterne ikke er tilhænger af at skille folkekirken fra dens tætte bånd til staten.

LÆS OGSÅ: Kirke-stat-debat presser S

Samtidig skal det understreges, at vi ikke har en statskirke i Danmark, men en folkekirke, der understøttes af staten. Folkekirken er en medlemskirke, og derfor er det kun naturligt, at magten og medbestemmelsen er ved medlemmerne, og det kræver ikke en grundlovsændring, ej heller en total adskillelse.

Kirkeminister Per Stig Møller (K) holdt en tale ved årsmødet i Landsforeningen af Menighedsråd, og her var adskillelse heller ikke budskabet. Budskabet var, at der skal nedsættes en kommis-sion, der skal se på, hvordan der kan foretages en modernisering af organiseringen af folkekirken, således at kirken i langt højre grad i beslutningssammenhænge bliver, om jeg så må sige, herre i eget hus.

DET BEHØVER IKKE at betyde, at staten Danmark ikke kan og skal have tætte og nære bånd til den danske folkekirke, netop fordi det er danskernes primære kirke. Over 80 procent af os er medlemmer, men netop derfor skal der også være en reel debat om kirkens fremtid.

De bedste elementer fra den nuværende ordning skal genbruges, men der skal også nytænkning til ikke for Folketinget eller ministerens skyld, men for folkekirkens.

Analysen i Kristelig Dagblad fremførte, at menighedsrådene i mange år har været skole for kommende socialdemokratiske kandidater til by- og regionsråd samt Folketinget. Var det bare så vel, fristes jeg til at sige, for så var gennemsnitsalderen i menighedsrådene væsentligt tættere på mine egne 34 år, end tilfældet er.

Men sådan er det ikke. Socialdemokrater tager folkekirken seriøst, og socialdemokrater, der deltager aktivt i folkekirkens virke, gør det først og fremmest grundet fællesskabet og troen som aktive samfundsborgere og ikke som første eller sidste skridt i en politisk karriere.

Folkekirken fortjener en bred og åben drøftelse af fremtiden, hvor alle medlemmer høres.

Inge Kjær Andersen,

formand for menighedsrådet i Hans Egedes Kirke og formand for Socialdemokraternes Kirkenetværk,

Sofieholm 5,

Klarup