Den seksuelle orientering vælger man ikke selv

Kagefigurer til bryllupskager. Homoseksuelle bryllupper. Bøsser og lesbiske bryllupper. Two wedding couples with two males and two females.

Gud har ikke blot skabt det enkelte menneskes krop, men også dets psyke - herunder dets seksuelle orientering, skriver Niels O. Fruensgaard. Foto: Skovdal & Skovdal. / Scanpix

Gud har skabt hele mennesket, og at hævde, at en medfødt egenskab, det enkelte menneske kan have, er "et udslag af ugudelighed og uretfærdighed", er derfor faktisk gudsbespotteligt, skriver Niels O. Fruensgaard

I KRISTELIGT DAGBLAD den 11. april læser man et indlæg fra en Flemming Vang, der med henvisning til apostlen Paulus fordømmer homoseksualitet som "et udslag af ugudelighed og uretfærdighed".

Vangs indlæg er det seneste af en deprimerende lang række indlæg, der med henvisning til især Paulus gør homoseksualitet til noget dybt forkasteligt, som ethvert kristent menneske må tage afstand fra.

LÆS OGSÅ: DEBAT: Homoseksualitet er udslag af ugudelighed

Anledningen til denne række af indlæg var et forslag om, at homoseksuelle par skulle kunne få deres parforhold legitimeret af kirken ved en vielse.

Jeg skal ikke blande mig i diskussionen om et sådant vielsesritual, men nok i de fremsatte begrundelser for at være imod det.

Jesus blev allerede som 12-årig berømmet i templet for sin indsigt i skrifterne; var altså langtfra analfabet, men ejendommeligt nok har han alligevel ikke efterladt sig et eneste skriftligt ord til os andre.

Alt, hvad vi kan læse om Jesu liv og lære, er forfattet af andre, tildels længe efter hans himmelfart, med al den risiko for forvrængning, misforståelse og tildigtning, dette forhold indebærer.

Hertil kommer, at meget af det, som den protestantiske kirke bygger på, er udtænkt og forfattet af religionspolitikere, der satte hensynet til en konkurrencedygtig kristen kirke over egentlig religiøse hensyn, hvilket den nok kunne have behov for i perioder, hvor kristelige synspunkter kæmpede på liv og død om ikke blot overlevelse, men senere også om overtaget over andre kristelige standpunkter.

Et af resultaterne er, at Bibelen rummer så forskellige synspunkter, at for praktisk talt hvert udsagn i Bibelen kan man et andet sted finde det modsatte synspunkt anført. Dette medfører, at det er muligt at forfægte en kirkelig praksis, der sine steder er i direkte modstrid med synspunkter, der tillægges Jesus selv.

Alt dette bevirker, at kristendommen – i hvert fald den protestantiske udgave – ikke er at opfatte som en håndbogsreligion, hvor man kan finde et uigendriveligt svar på alle eksistentielle spørgsmål i sit kristne liv blot ved at slå op i Bibelen det helt rigtige sted.

KRISTENDOMMEN er en levende religion, ikke en håndbogs- eller leksikonreligion – og Gud ske tak for det! Bibelen inspirerer os til at blive troende, og så må vi hver især tage den derfra.

Dette betyder naturligvis ikke, at man kan tolke ethvert sted i Bibelen, som det passer en. Men man kan – og må nødvendigvis – tolke og forstå bibelstederne ud fra, i hvilket omfang de reelt rækker fra den tid, hvor de blev skrevet, og frem til i dag. Der er næsten to tusind begivenhedsrige år at spænde over!

Bibelens tekster, herunder Paulus', må nødvendigvis afspejle den viden – og vidensbegrænsning – et nok så gudbenådet menneske kunne have dengang.

På den tid vidste ingen, at det enkelte menneske ikke vælger sin seksualitet, lige så lidt som man vælger sit køn, sin hudfarve eller sin intelligens. Gud har skabt hele mennesket, og at hævde, at en medfødt egenskab, det enkelte menneske kan have, er "et udslag af ugudelighed og uretfærdighed", er derfor faktisk gudsbespotteligt: Gud har ikke blot skabt det enkelte menneskes krop, men også dets psyke – herunder dets seksuelle orientering.

Man kan selvfølgelig hævde, at Gud må have været fuld den dag, eller at Fanden i et ubevogtet øjeblik har været på spil. Men er vi i så fald ikke ude på spekulationernes overdrev?

Niels O. Fruensgaard,
universitetslektor emeritus,
Solbyen 63,
Aalborg

 

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.