Forpligt kommunerne til mere forebyggelse og genoptræning

Konkrete mål for forebyggelse og genoptræning vil gavne både den enkelte borger, som ellers risikerer at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet, og samfundet som helhed, der rammes af stadig større udgifter, hvis flere ryger ud af job på grund af sundhedsproblemer, skriver debattør

Det går trægt med at få opbygget den fornødne kapacitet til at genoptræne folk, der har været til behandling eller operation på sygehusene.
Det går trægt med at få opbygget den fornødne kapacitet til at genoptræne folk, der har været til behandling eller operation på sygehusene. Foto: Arkivfoto.

Nationale mål for forebyggelse og ret til hurtig genoptræning for syge med behov for det kan afhjælpe mange af sundhedsvæsenet udfordringer de kommende år.

Danskerne har en kort levetid i forhold til mange andre lande. Faktisk ligger vi kun på en 20.-plads i Europa, og alt for mange danskere lever i årevis med dårligt helbred og kroniske lidelser. Det går ud over den enkelte borgers livskvalitet og har store negative samfundsøkonomiske konsekvenser. Og vi kan kun se frem til, at udfordringerne vil vokse de kommende år.

Medmindre vi sætter ind nu.

For det første er vi nødt til at forpligte os til at nå konkrete mål for forebyggelse, hvis vi vil skabe en reel forandring. Derfor har vi det ønske til regeringen, at den sætter sig i spidsen for udviklingen af klare nationale mål på forebyggelsesområdet. Strategien skal udformes i samarbejde med regioner, kommuner, erhvervslivets partnere, patientforeninger med videre.

For det andet skal antallet af indlæggelser, der kunne have været forebygget, minimeres langt mere effektivt. Seneste tal fra Sundhedsministeriet viser, at 23 procent af den kommunale medfinansiering i dag går til indlæggelser, der potentielt kunne være undgået, hvis der var sat ind med målrettet forebyggelse.

Der er mange penge at spare her og meget livskvalitet at vinde. En analyse fra Dansk Erhverv og Deloitte fra 2014 viser, at der alene på ældreområdet er et besparelsespotentiale på op til 396 milliarder kroner på forebyggelige indlæggelser. Derfor ønsker vi, at den kommunale medfinansiering af de regionale udgifter i højere grad tilrettelægges sådan, at forebyggelseskronerne investeres der, hvor de giver effekt.

For det tredje skal borgere sikres en ret til genoptræning. Vi foreslår inden for syv dage, samt at der skal være frit valg mellem offentlige og private leverandører til genoptræning.

Alle indlæggelser kan selvfølgelig ikke forebygges, og derfor bør vi se på, hvordan borgere hurtigst muligt kan vende tilbage til en normal hverdag efter endt indlæggelse. Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at der i 2013 var i gennemsnit 23 dages ventetid på almen ambulant genoptræning. Det er et stort problem for borgeren, og det er dyrt for arbejdsgiveren og samfundsøkonomien, hvis folk skal være sygemeldte unødigt længe.

Vores ønske er, at den nye regering sammen med kommunerne vil arbejde mere målrettet med forebyggelse og genoptræning. Det vil gavne både den enkelte borger, som ellers risikerer at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet, og samfundet som helhed, der rammes af stadig større udgifter, hvis flere ryger ud af job på grund af sundhedsproblemer.

Thomas Helt er formand for brancheforeningen Beskæftigelse, Forebyggelse og Sundhed. Katrina Feilberg er sundhedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv