Der var intet alternativ til samarbejdspolitik

KULTURKAMP: Vi bør kæmpe for frihed, fred og demokrati, også mod svære odds. Men det ville have været naivt at gå ind i en åben kamp med den tyske krigsmaskine

»Samarbejdspolitikken var et moralsk svigt«, siger statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ifølge Kristeligt Dagblad den 30. august. Her ikke alene måler statsministeren fortiden med nutidens øjne. Han korrekser og dømmer den også. Dermed fordrejer han den virkelighed, der trods alt ligger i historien. Fogh optræder som moralens bedstefader og dømmer om en tid, hvor han end ikke var en tanke hos sine forældre. Det er usmageligt sådan at bruge fortiden til at retfærdiggøre egne beslutninger. Statsministeren fører den kulturelle udvikling ned i kælderetagen.

Hitler holdt et folk fast i et åndeligt og politisk jerngreb. Den slags dræber den mangfoldighed, der er forudsat i vor kristne tro, og som er forudsætningen for menneskets fortsatte liv på jorden. Det vidste vi allerede i 1940'erne. Med samarbejdspolitikken undgik vi de værste skrammer. Det var klogt.

Det er sandt, at vi bør kæmpe for frihed, fred og demokrati, også mod svære odds. Men det ville have været dumt og naivt at gå ind i en åben kamp med den tyske krigsmaskine. Det må ethvert fornuftigt menneske kunne se. Den danskhed og kristne tro, hvoraf vi er rundet, og som var og er et godt grundlag at bygge videre på, ville være blevet spoleret.

Danskerne har altid været åbne for fremmede kulturer og åndelige bevægelser. Der vil altid være nogle, som falder for folkeforførere. Men det danske folk som sådan har altid formået kun at integrere, hvad der kunne udvide horisonten i det kristne og folkelige menneskesyn, som har været vor verden så længe, vi kan huske. Det er dét menneskesyn, vi bør kæmpe for også på trods af svære odds.

André Rønlov,

Gartnervang 39, 1.tv.,

Roskilde

Tema

Serie

Kulturkamp

Kristeligt Dagblad sætter fokus på den værdi- pg kulturkamp, som regeringen har sat i gang.

Debatredaktionen opfordrer læserne til at blande sig i denne væsentlige samfundsdebat ved at skrive et læserbrev eller en kommentar.