Børnefamilier presses af konkurrencestaten

Desværre glemmer minister Corydon (S) og regeringen, at mange ikke har behov for at arbejde og forbruge mere, og at flere penge ikke nødvendigvis gør os lykkelige

Børnefamilier presses af konkurrencestaten

DANMARKS konkurrenceevne og danskernes forudsætninger for at leve det gode liv afhænger af, at vi får gang i væksten. Det synes i hvert fald at være konklusionen i Finansministeriet, som vil have os til at løbe hurtigere, arbejde længere og forbruge mere, end vi gør i dag.

Desværre glemmer minister Corydon (S) og regeringen, at mange ikke har behov for at arbejde og forbruge mere, og at flere penge ikke nødvendigvis gør os lykkelige.

Forestillingen om konkurrencestaten som vækstlokomotiv rammer samtidig rigtig mange mennesker, især singleforældre og børnefamilier.

62 procent af forældrene svarer i en megafonundersøgelse, at de har vanskeligt ved at få dagen til at hænge sammen, når der både skal leveres og arbejdes længere tid på arbejdspladsen, hentes og bringes børn i institution eller skole og kæmpes med lukketider, der ikke altid passer med arbejdstider. Samtidig indikerer de mange børn, som udviser tegn på stress, ensomhed og lav livskvalitet, at det måske ikke kun er forældrene, der mærker konkurrencestatens konsekvenser.

Pointen er, at vi som samfund må forholde os til, hvordan vi kan hjælpe børnefamilierne til en god hverdag. Et forslag er, at man kan skabe et mere fleksibelt arbejdsmarked, for eksempel ved at oprette en timebankmodel, som gør det muligt at spare arbejdstid op, der senere kan veksles til mere fritid.

Et andet er, at man kan gøre det lettere for forældre med børn under 12 år at tage deltidsarbejde - hvilket også vil lette adgangen til arbejdsmarkedet for ledige og nyuddannede. Og en tredje mulighed er, at man ændrer reglerne for barsel, så forældre ikke presses så hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet. Det kunne for eksempel ske ved at udvide barselsperioden og/eller indføre øremærket barsel til mænd, så man får mere tid med børnene, når de er helt små.

Alternativet ønsker at diskutere, hvordan vi skaber det gode samfund og det gode liv - ikke mindst for dem, konkurrencestaten presser allermest. Det gælder især børnefamilierne, for hvem det ikke nødvendigvis er vækst, velstand og karriere, som giver lykke og livskvalitet, men i lige så høj grad familieliv og socialt samvær.

Niko Grünfeld, iværksætter og spidskandidat i Østjylland for partiet Alternativet, ordfører for familieliv, sundhed og livskvalitet, Poul Reumerts Vej 41, Valby