En diagnose skal være et konstruktivt værktøj og ikke en stempling

En diagnose skal være et konstruktivt værktøj og ikke en stempling, som kan medføre en negativ og i værste fald selvopfyldende profeti. Derfor er det vigtigt med den tværfaglige undringsevne, hvad enten der skal stilles diagnose eller ej, skriver socialrådgiver. Iris

Et menneske er altid mere end sin diagnose. En diagnose er en beskrivelse af nogle begrænsninger og særlige udfordringer. Derfor er det utrolig vigtigt, at forskellige fagpersoner bevarer og udvikler undringsevnen, skriver Jørgen Breindahl

”Diagnoser er blevet adgangsbilletten til sociale ydelser” stod der i en overskrift i Kristeligt Dagblad den 26. januar.

Det, jeg som socialrådgiver har lyst til at sparke ind i debatten, er erfaringer fra det tværfaglige samarbejde. For det er måske det samarbejde, der for alvor er ved at skride i en forvaltningskultur, som efterhånden kun skelner mellem sort og hvidt, rigtigt og forkert.

Men virkeligheden er jo anderledes. Der er faktisk mange nuancer mellem sort og hvidt. Og det er ikke alt i menneskelivet, vi kan få fuldstændig styr på.

Da jeg tilbage i 1989 deltog i et årskursus på Den Sociale Højskole i Aarhus, fik vi inden kursusstart tilsendt en artikel som inspiration skrevet af sociologen Jens Guldager. Den havde overskriften ”Hvorfor det er så vigtigt at kunne undre sig”. Den overskrift er jeg mange gange senere vendt tilbage til i mit faglige liv.

Jeg husker en sag for mange år siden, som vi drøftede i en socialmedicinsk sammenhæng, altså med deltagelse

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.