Dødsstraf og racisme. 70 år gammel sag er benzin på det amerikanske debatbål

HAN ER KENDT som det yngste menneske, der nogensinde er blevet dømt til døden i USA. For 70 år siden blev den kun 14-årige sorte dreng George Stinney henrettet i den elektriske stol, fordi man mente, at han havde myrdet to piger. Nu har en amerikansk domstol erklæret ham uskyldig. Havde George Stinney levet i dag, ville han være fyldt 84 år. I stedet blev han som 14-årig uskyldigt dømt i en mordsag og henrettet. I en stol, fængselspersonalet måtte placere en tyk telefonbog på, for at elektroderne kunne nå hans spinkle krop.

Sagen rejser igen debatten om dødsstraf i USA - men trækker samtidig også tråde til raceurolighederne i dag, mener eksperter. George Stinney blev henrettet blot tre måneder efter de blodige drab. Selve retssagen tog tre timer, og en jury bestående af 12 hvide mænd brugte kun 10 minutter på at nå frem til en kendelse - nemlig at George var skyldig i mordene.

Hans familie og særligt søsteren Amie Ruffner har de seneste syv årtier utrætteligt kæmpet for at få taget sagen op igen. Den tragiske sag om George Stinney trækker tråde helt op til i dag og er et eksempel på den dystre historie, som har været med til at øge mistilliden til det amerikanske retssystem blandt sorte. Det mener Jørn Brøndal, lektor ved Center for amerikanske studier på Syddansk Universitet.

”I 1944 havde man i sydstaterne stadigvæk Jim Crow-systemet, der gjorde det meget svært for sorte at opnå retfærdighed i det amerikanske retssystem. De sorte blev dengang dømt efter en anden skala end hvide i sydstaterne. De sorte var andenrangsborgere, som ikke skulle mænge sig med hvide. De havde ikke ret til at stemme og kunne i værste fald risikere at dø ved lynching eller henrettelse. Sagen om George Stinney passer ind i fortællingen om Jim Crow-systemet, og ved at genoplive den konkrete sag kommer den til at indgå i den nutidige racedebat. Ferguson-sagen og også Eric Garner-sagen fra i år viser, at racespørgsmålet stikker dybt, og mange sorte stadig i dag ikke har tillid til det amerikanske retsvæsen og det amerikanske politi,” siger lektor Jørn Brøndal.

Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty Internationals danske afdeling, kalder sagen om George Stinney ”hjerteskærende”. Men den er langtfra enestående, fastslår hun. I nyere tid er over 150 dødsdømte i USA blevet frigivet på grund af nyt bevismateriale, dna-test, eller fordi den virkelige morder er stået frem.

”Jo flere historier der kommer frem om uretfærdige retssager, desto mere er man i USA begyndt at komme tvivl om, hvorvidt dødsstraf er retfærdig. Sagen om George Stinney vil formentlig blive anset for at være ekstraordinær, men selvfølgelig giver den endnu en gang anledning til at tage spørgsmålet om dødsstraf op, for sagen trækker tråde helt op til i dag.”