DR: Børnenes gode gerninger skaber dobbelt glæde

Børnenes gode gerninger får godheden til at sprede sig, og initiativet spreder ringe i vandet i den gode sags tjeneste, skriver redaktionschef i DR Per Schouby efter kritik af de såkaldte godhedsbeviser i forbindelse med Danmarks Indsamling

Per Schouby.
Per Schouby. . Foto: Steen Klitgaard/DR.

DR HAR I FLERE ÅR samarbejdet med Ole Kirk’s Fond og landets biblioteker om børns mulighed for at bidrage til Danmarks Indsamling. Initiativet er blevet sat til diskussion, og vi sætter i DR pris på diskussionen.

Ifølge en artikel i Kristeligt Dagblad den 19. januar skriver Stig Nielsen, underviser på Jyderup Højskole, på Facebook blandt andet: ”Hvis man er bevidst om sine gode gerninger, er de formodentlig slet ikke gode.”

Hvis jeg forstår Stig Nielsen ret, udspringer kommentaren af, at børnene kan få et såkaldt godhedsbevis – et armbånd som bevis på deres bidrag, når de har gjort en eller flere gode gerninger i deres nærmiljø og dermed sikret, at Ole Kirk’s Fond giver 25 kroner for hver god gerning til Danmarks Indsamling. I år går overskuddet fra Danmarks Indsamling til børn over hele verden, der sulter.

Jeg vil forsøge at forklare tankerne bag DR’s mangeårige samarbejde med Ole Kirk’s Fond og landets biblioteker.

Når hele Danmark en gang om året samler ind til mennesker, der er ringere stillet end os danskere, skal børnene have en mulighed for at bidrage. Det kan de naturligvis gøre ved at tømme sparegrisen, hvilket vi oplever, at mange børn gør hvert eneste år. Med ”Gør en god gerning”-initiativet giver vi imidlertid de børn, der måske ikke lige har en bugnende sparegris, mulighed for at opleve glæden ved at hjælpe andre.

VI DEFINERER GODE GERNINGER som at gøre noget, andre bliver glade for. Budskabet i de gode gerninger er, at alle kan bidrage efter bedste evne. Nogle børn gør mange gode gerninger, nogle lidt færre, men det klare budskab er, at alle gode gerninger har samme værdi. Alle børn, der har gjort bare en enkelt god gerning, kan få et armbånd som et bevis på, at de har bidraget til at sprede glæde hos andre. Hvis børnene efterfølgende ser på deres armbånd med stolthed og glæde, synes jeg faktisk, de har fortjent det.

En række skoler og foreninger laver større arrangementer og bakker op om børnenes lyst til at udføre gode gerninger for andre. Den opbakning er vi rigtig glade for, og vi bliver år efter år imponerede over det landsdækkende engagement i vores initiativ og den opfindsomhed, børnene udviser i forsøget på at gøre andre glade.

Børnenes gode gerninger får godheden til at sprede sig, og initiativet spreder ringe i vandet i den gode sags tjeneste. Der er tale om en dobbelt glæde, hvor børnene får en god oplevelse af at gøre noget godt for andre, og dem, de gør gode gerninger for, bliver tilmed også glade. Man kan ovenikøbet tale om en tredobbelt glæde, da slutresultatet i år er, at der doneres penge til at bekæmpe, at børn sulter rundt om i verden. De gode gerninger gør gavn på et globalt plan, og det skal derfor ses ind i et større perspektiv, som er selve kernen i initiativet.

Gode gerninger er ét blandt mange initiativer, som støtter op om Danmarks Indsamling 2017. Der er en række af konkurrencer, auktioner og andre initiativer, som alle har til formål at indsamle penge blandt danskerne til at hjælpe børn, der sulter. Til forskel fra mange andre initiativer er der ingen konkurrencer, præmier eller lignende på spil, når børnene yder gode gerninger. Det er nogle ganske uselviske handlinger, børnene udfører. Det eneste, børnene får ud af det, er et fællesskab om at udføre gode gerninger, og det fællesskab er vi vel at mærke stolte af at være med til at skabe for dem.

Per Schouby er redaktionschef for B&U, DR Danmark.