Dumpet i danskhed: Det er pinligt at være i Danmark

Efter 63 år som dansk statsborger er det slut, skriver Tommy Rosenkilde

Hvad handler Sylfieden om? Sådan lyder et af spørgsmålene i Indfødsretsprøven. Her præsenterer danser Tina Tarpgaard en kjole fra Sabine til tonerne til Sylfiden.
Hvad handler Sylfieden om? Sådan lyder et af spørgsmålene i Indfødsretsprøven. Her præsenterer danser Tina Tarpgaard en kjole fra Sabine til tonerne til Sylfiden. Foto: Arkivfoto.

Jeg er født her. Opvokset her. Uddannet her. Har tjent samfundet siden jeg var 17 år. Betalt skat. Uddannet et utal af andre danskere. Opnået høj status. Er almen vidende, begavet og dannet. Rummelig og forstående. Jeg kan mit fadervor, kan nationalsangen og kongesangen. Har hilst på dronningen og spist frokost med prinsgemalen. Aftjent værnepligt. Men jeg er ikke dansk. Jeg ved det efter at have læst Kristeligt Dagblad lørdag den 11. juni. Rune Strøms indlæg om indfødsretprøven.

Jeg er ikke særligt vild med lufthavne. Egentlig slet ikke vild med at rejse. Alligevel sidder jeg nu i lufthavnen. Med pakket kuffert. Pas og mobilen i en til lejligheden hurtig pakket håndtaske.

Jeg er klar over, at jeg nok bliver stoppet i security. Der er et eller andet nyt med tandpasta og solcreme. Det skal vist i plastikposer. Underligt, men nogen tænker åbenbart at både tandpasta og solcreme kan bruges som våben. Jeg kan se det for mig. Avisoverskriften: ”Terrorist angriber med Colgate!”. Eller: ”Nivea faktor 15 sprænger fly i luften!”.

Selvom jeg ikke har fløjet, siden jeg var med pastor Krogager på Mallorca, er jeg vidende om, at jeg ikke bør udsætte mine landsmænd for dødelig fare, så jeg har anbragt både faktor 15 og Colgate forsvarligt lukket i en plastpose fra SuperBrugsen. Så jeg regner med at slippe igennem… og få lov at forlade mit fædreland.

EFTER 63 ÅR som dansk statsborger er det slut. Jeg er født her. Opvokset her. Uddannet her. Har tjent samfundet siden jeg var 17 år. Betalt skat. Uddannet et utal af andre danskere. Opnået høj status. Er almenvidende, begavet og dannet. Rummelig og forstående. Jeg kan mit Fadervor, kan nationalsangen og kongesangen. Har hilst på Dronningen og spist frokost med Prinsgemalen. Aftjent værnepligt.

Men jeg er ikke dansk.

Jeg ved det efter at have læst Kristeligt Dagblad lørdag den 11. juni – Rune Strøms debatindlæg om indfødsretsprøven. Du godeste! Jeg anede ikke, at jeg dybest set ikke har ret til at være her.

Den kære Rune Strøm giver fire eksempler fra indfødsrestsprøven, som man skal bestå for at dokumentere, at man kender danskheden tilstrækkeligt. Tilstrækkeligt nok til at gå frit rundt på dansk jord.

Jeg kunne ikke svare!

Hvornår havde den første film med Olsen-bande premiere? Jeg ved det ikke. Har kun set en enkelt og bryder mig ikke om den slags lagkage‑humor. Men respekt for filmen.

Hvad handler balletten ”Sylfiden” om? Jeg ved det ikke. Har ikke set den. Kender den ikke. Har kun oplevet én ballet i mit liv. Det var nok. Men respekt for ballet.

Hvor mange stænderforsamlinger blev oprettet i 1834? Jeg ved det ikke. Har åbenbart heller ikke haft brug for den viden de sidste 63 år. Det er gået alligevel. Jeg har klaret mig fint. Men respekt for stænderforsamlinger, hvis der planlægges flere.

Hvilken dansk restaurant fik sin tredje Michelin-stjerne i februar 2016? Jeg ved det ikke. Jeg har helt sikkert ikke spist der. Får næppe heller råd. Ved heller ikke, hvad stjernen dækker over. Men den er givet vis med til at gøre det umuligt for os jævne borgere at blive mæt af dagens ret.

Jeg er ikke dansk. Derfor sidder jeg i lufthavnen. Det er pinligt at være her i landet… som dansker. Pinligt at vide, at der et eller andet sted sidder mennesker, for hvem hverdagen – det nære og det betydningsfulde – er ganske og aldeles ukendt.

De bør skamme sig. Godt jeg ikke behøver at være her.

Tommy Rosenkilde er lærer og terapeut