Ekspropriation er en nøgle til palæstinensernes selvforståelse

PLUS-historie. Tempelbjerget i Jerusalem syder af religiøse spændinger. Sten og chokgranater er de seneste ...

Jeg tror, begrebet ”ekspropriation” kan være et godt udgangspunkt for en samtale mellem en dansker og en palæstinenser. Ekspropriation er en rent dansk erfaring og har ikke noget med Palæstina at gøre. Og så alligevel, skriver indvandrerpræst. Foto: Ammar Awad/Reuters / Scanpix Denmark

Erfaringen af, hvad det kan gøre ved et menneske, at hans eller hendes hus eller gård, have eller mark bliver eksproprieret af staten, fordi der skal bygges en ny motorvej, en ny golfbane, eller et militært øvelsesområde, kan hjælpe os til at forstå det fuldstændig vanvittige og forbitrede had, som nogle palæstinensere føler, skriver indvandrerpræst

DER BOR SÅ mange mennesker i Danmark med palæstinensisk baggrund, at vi bør prøve på at forstå dem. Det er nok umuligt for os helt at forstå deres følelser, men vi kan godt gøre et forsøg på at komme dem i møde.

Jeg tror, begrebet ”ekspropriation” kan være et godt udgangspunkt for en samtale mellem en dansker og en palæstinenser. Ekspropriation er en rent dansk erfaring og har ikke noget med Palæstina at gøre. Og så alligevel.

Erfaringen af, hvad det kan gøre ved et menneske, at hans eller hendes hus eller gård, have eller mark bliver eksproprieret af staten, fordi der skal bygges en ny motorvej, en ny golfbane eller et militært øvelsesområde, kan hjælpe os til at forstå det fuldstændig vanvittige og forbitrede had, som nogle palæstinensere føler. Vi kender nemlig danskere, der resten af deres liv er ødelagt af had og bitterhed på grund af en sådan ekspropriation.

Det gælder selvfølgelig om at komme videre. Det er en del af den kunst at leve. Men det er bare lettere sagt end gjort, når man har mistet sin slægtsgård og dermed både sin identitet og sit eksistensgrundlag.

Vi kender alle sammen nogen, der ikke har

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.