Er vi på vej mod oldkirkelige tilstande?

Et ateistisk sandhedsvidne og et pastoralt sludrechatol rejser ovenstående spørgsmål, mener Kristian Østergaard

Sognepræst Annette Berg fra Vig i Odsherred har i et tv-program bekendt sin tro på reinkarnation. - Privatfoto.
Sognepræst Annette Berg fra Vig i Odsherred har i et tv-program bekendt sin tro på reinkarnation. - Privatfoto. Foto: Privatfoto.

Er den danske folkekirke ved at være i samme situation som oldkirken? Det vil sige: Er vi på vej mod en tilstand, hvor alskens religioner trænger sig ind på danskerne, og hvor det derfor er afgørende, at kristendommen bliver forkyndt klart og umisforståeligt?

Henrik Nordbrandt er en af vore ypperste lyrikere. Han er også ateist og meldt ud af folkekirken, men derfor er det så vist hverken dumt eller dårligt, hvad han forleden skrev i dagbladet Information om forskellen på kristendommen, som vi kender, og islam, som de færreste i virkeligheden kender:

”Der findes nogle diametrale modsætninger mellem de to religioner, som man bør holde sig for øje, hvis man i det hele taget ønsker at udtale sig om emnet. Først og fremmest disse: Jesus lod sig dræbe. Muhammed dræbte. Jesus lod sig korsfæste. Muhammed opfordrede (ifølge Koranen) med Guds egne ord folk til at korsfæste dem, der var imod ham.”

På den baggrund undrer Nordbrandt sig højlig over iveren efter at fremstille islam som fredens religion: ”Er det ikke mærkeligt, at intet muslimsk statsoverhoved holder en tale uden at understrege, at 'islam er fredens religion', samtidig med at der er krig eller krigslignende tilstande i næsten alle muslimske lande? Og at næsten alle disse krige udkæmpes mellem muslimer?”.

Den arabiskkyndige digter påpeger, at selve ordet islam betegner underkastelse, hvorfor ingen skal undre sig over, at sværdet spiller en stor rolle i den islamiske ikonografi. Til gengæld kan man så undre sig over, at adskillige provster og biskopper støtter opførelsen af moskeer i Danmark.

Så er det jo ikke så sært, at menige sognepræster heller ikke kan finde ud af at sondre i åndelige forhold. Det gælder således Annette Berg, der efter en optræden i TV ØST er kommet slemt op at køre. Præsten fra Vig i Odsherred skal til tjenstlig samtale hos sin biskop, fordi hun i udsendelsesrækken ”Præstens lektie” bekendte sin tro på reinkarnation.

Men som redaktør Jakob Holm skriver i sin lederartikel i Kristeligt Dagblad, så har præster netop ikke religionsfrihed: ”Folk må tro, hvad de vil, men det gælder ikke præster, hvis folkekirken fortsat vil tages alvorligt.” Det samme udtaler journalisten og forfatteren Charlotte Rørth til Kristeligt Dagblad: ”En præst kan forholde sig til reinkarnation, men ikke tro på det.”

Som det fremgik af TV 2's interview med Annette Berg, så fornægter hun dog ikke de centrale kristne dogmer. Problemet er, at hun i åbenhedens navn samtidig vil inddrage reinkarnation i kristendommen. Men som biskop Peter Fischer-Møller udtrykker det til DR, så er troen trods alt ikke ”en bageopskrift”, hvor vi kan proppe nye ingredienser i efter smag og behag.

Selv erklærer Berg i Kristeligt Dagblad, at hun tilhører den brede grundtvigske fløj, der er inkluderende og ikke ekskluderende. Men hvis Annette Berg havde brugt mere tid på Grundtvig og mindre tid på clairvoyance og cirkeldanse, så kunne hun have fået nuanceret sine begreber om kristelig rummelighed.

Det er nemlig også Grundtvig, der i trosspørgsmål henviser til ”modsigelsens grundsætning”. Modsigelsens grundsætning betyder, at sort ikke er hvidt, eller at løgn ikke også kan være sandhed.

Konkret: Hvis vi bekender troen på kødets opstandelse, så kan vi ikke længere tro på reinkarnation. For som teologilektor Bo Kristian Holm siger til Berlingske: ”Kirken kan dårligt forkynde et budskab, hvis det samtidig skal afgøres ved håndsoprækning, hvad budskabet skal være.”

Berg-sagen bliver dog næppe så omfattende som Grosbøll-sagen i sin tid gjorde det. Bergs reaktion tyder på, at den store debat er kommet noget bag på hende, og interesser som auralæsning og healing tegner billedet af en præst, der først og fremmest har gevaldig brug for hjælp til at få genopfrisket de teologiske kundskaber. Og mon ikke Roskilde Stift finder ressourcerne hertil?

Kristian Østergaard er præst og anmelder på Kristeligt Dagblad. Han samler hver fredag op på og kommenterer en eller flere af ugens vigtigste værdidebatter