150 religiøse ledere: Klimakrisen er vores opgave

Mennesket har en klar opgave i at tage vare på skaberværket, skriver blandt andre to biskopper i forbindelse med, at flere end 150 religiøse ledere i dag overrækker et opråb til FN's klimachef

Henrik Stubkjær, Birgitte Qvist-Sørensen, Anders Gadegaard og Peter Fischer-Møller mener, at mennesket har et ansvar for at begrænse klimaforandringerne.
Henrik Stubkjær, Birgitte Qvist-Sørensen, Anders Gadegaard og Peter Fischer-Møller mener, at mennesket har et ansvar for at begrænse klimaforandringerne. . Foto: Martin Stampe/Claus Bech.

I dag får FN's klimachef, Christiana Figueres, besøg. Flere end 150 religiøse ledere fra hele verden har skrevet under på et opråb om behovet for højere klimaambitioner, og underskrifterne overrækkes ved dagens møde.

De kristne kirker har fulgt debatten om klima og bæredygtig udvikling i mange år. Mennesket har en klar opgave i at tage vare på skaberværket. Derfor er det ikke overaskende, at stadig flere kirkeledere er begyndt at råbe op de seneste år.

Desmond Tutu, tidligere ærkebiskop i Sydafrika, var en af talerne ved klimatopmødet i København i 2009, og tidligere i år udsendte pave Frans et klimabudskab, som understregede, at naturen er et kollektivt gode, hele menneskehedens arv og alles ansvar.

Det er ikke kun kristne kirker, der er bekymrede for skaberværket. I august mødtes en række muslimske ledere i Istanbul, hvor de også kom med markante budskaber om behovet for, at vi som mennesker tager ansvar og ser arbejdet for bæredygtig udvikling som en afgørende opgave.

Det internationale opråb, der overrækkes til Christiana Figueres i dag, fokuserer på klimatopmødet i Paris til december. På mødet skal verdens lande blive enige om en global klimaaftale, der skal skabe rammerne for de kommende årtiers internationale klimasamarbejde. Selvom mødet i sig selv ikke kan løse alle udfordringer, bliver det et afgørende møde. Klima er en global opgave, og vi kan kun skabe en bedre fremtid for alle, hvis vi alle er med og gør vores del af arbejdet.

Religionernes bekymring for skaberværkets fremtid er en vigtig motivation for kirkernes engagement. Det er ikke kun Jorden som helhed, men også enkeltindivider, der har brug for hjælp. Klimaforandringernes konsekvenser rammer ikke retfærdigt. De, der bidrager mindst til den globale opvarmning, er dem, der rammest hårdest af klimaforandringernes konsekvenser.

En fisker i Bangladesh skaber kun meget små udslip af drivhusgasser, men den stigende vandstand i verdenshavene truer hele hans eksistens. Klimaforandringerne rammer også os i de rige lande, men vi har som oftest gode muligheder for at tilpasse os. Diger, kloakering og varsling om kommende uvejr er en selvfølge hos os.

Når de religiøse ledere råber op i klimadebatten, handler det derfor om to ting: om ansvaret for at tage vare på skaberværket og om ansvaret for at hjælpe mennesker i nød. Lad os leve op til vores ansvar og gøre en indsats for at begrænse klimaforandringerne nu!

Birgitte Qvist-Sørensen er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær er biskop i Viborg Stift, Peter Fischer-Møller er biskop i Roskilde Stift, og Anders Gadegaard er formand for Danske Kirkers Råd