Danske Regioner: Vi vil gerne have flere redskaber til at løse lægemangel i yderområder

Det er forkert at se ned på de tilbud, som regionerne tager i anvendelse for at sikre lægedækning i hele landet. Man kunne faktisk ønske, at lovgivningen åbnede mulighed for endnu flere redskaber til at løse opgaven, skriver Danske Regioners formand, Bent Hansen

Oprettelsen af klinikkerne er lovmæssigt bestemt, og uagtet hvor optimal løsningen overordnet set er, så vil klinikkerne fortsat eksistere, hvis mange læger helst vil nedsætte sig i de større byer. Arkivfoto.
Oprettelsen af klinikkerne er lovmæssigt bestemt, og uagtet hvor optimal løsningen overordnet set er, så vil klinikkerne fortsat eksistere, hvis mange læger helst vil nedsætte sig i de større byer. Arkivfoto. . Foto: Mikkel Møller Jørgensen.

Praksislæge Daniel K. Rotenberg skrev i Kristeligt Dagblad den 17. august om de forestående overenskomstforhandlinger med Praktiserende Lægers Organisation og udfordringen med at få læger til at købe praksis blandt andet i visse yderområder af landet.

68.000 patienter har ikke deres egen læge, lød det beklagende fra Daniel K. Rotenberg.

Det skal dog ikke forstås sådan, at 68.000 borgere ikke har en læge. Alle borgere i Danmark har en læge – enten i form af en privatpraktiserende læge eller en læge, der er ansat på en regions- eller udbudsklinik.

Danske Regioner ser meget gerne, at flere læger nedsætter sig med egen praksis i yderområder, hvor de af og til i dag ikke synes, at det er attraktivt at købe praksis. Vi har aldrig lagt skjul på, at de nuværende regions- og udbudsklinikker er en nødløsning, der dog er afgørende for netop at sikre, at alle borgere har en læge, når der ikke er privatpraktiserende læger, der vil købe praksis.

Samtidig kan vi dog konstatere, at en del – både unge og ældre læger – gerne vil have job på klinikkerne. De vil gerne have et lønmodtagerjob – eventuelt som deltids- eller vikaransatte – på regions- og udbudsklinikker. Og vi påskønner, at for eksempel en del pensionerede læger tager en tørn ekstra ved at vikariere.

Oprettelsen af klinikkerne er lovmæssigt bestemt, og uagtet hvor optimal løsningen overordnet set er, så vil klinikkerne fortsat eksistere, hvis mange læger helst vil nedsætte sig i de større byer.

De praktiserende læger har i lovgivningen en klar førsteret til at påtage sig lægeopgaven i alle dele af landet, og der er endda åbnet mulighed for, at en læge kan drive flere klinikker. De fem regioner har pligt til at sikre borgernes adgang til lægehjælp, og derfor må vi også fordomsfrit tage alternative løsninger i brug, hvis der ikke er interesse fra de praktiserende lægers side.

Det er derfor forkert at se ned på de tilbud, som regionerne tager i anvendelse for at sikre lægedækning i hele landet. Man kunne faktisk ønske, at lovgivningen åbnede mulighed for endnu flere redskaber til at løse opgaven. Men i regionerne ser vi gerne, at de praktiserende læger gør diskussionen om alternative løsninger helt overflødige.

Bent Hansen er formand for Danske Regioner