Frihedsmuseet bør råde bod på forældet historieformidling

Formidlingen af Danmarks historie under krigen er forældet. Det bør det nye frihedsmuseum råde bod på, skriver kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V)

Formidlingen af Danmarks historie under Anden Verdenskrig er forældet. Det bør genopbyggelsen af Frihedsmuseet ændre på, mener kulturordfører fra Venstre. Arkivfoto: Brand på Frihedsmuseet på Esplanaden i København
Formidlingen af Danmarks historie under Anden Verdenskrig er forældet. Det bør genopbyggelsen af Frihedsmuseet ændre på, mener kulturordfører fra Venstre. Arkivfoto: Brand på Frihedsmuseet på Esplanaden i København. Foto: Lars Rievers Denmark.

Jeg er glad for, at Frihedsmuseet får så meget opmærksomhed, som det gør i disse dage, omend det er på baggrund af en kedelig begivenhed. Ikke desto mindre håber jeg, det er en opmærksomhed, som genopbygningen af museet også kan nyde godt af, især når vi om to år kan fejre 70-året for afslutningen på Besættelsen.

Men sandheden er, at formidlingen af Danmarks historie under Anden Verdenskrig er forældet i hvert fald hvis vi vil fange de unges interesse. Selvom Kristeligt Dagblads lederskribent føler sig fortørnet på de unges vegne af min beskrivelse af den yngre generation som en Xbox-generation, er det ikke desto mindre en sandhed, som også museumsverdenen må forholde sig til.

LÆS OGSÅ: Debat om Frihedsmuseet er en strid om national identitet

Når jeg refererer til Xbox-generationen, er det ikke en kritik, blot et faktum. Unge i dag kan sagtens underholdes uden en digital skærm, men det er bare ikke der, fremtiden bærer hen. Med de mange interaktive tiltag er det kun naturligt, at museerne også tager det digitale skridt.

AT SAMMENLIGNE det danske Frihedsmuseum med den egyptiske afdeling på the British Museum er ikke holdbart. En skildring af krig og ødelæggelse kræver større finfølelse end en udstilling af mumier og arkæologiske udgravninger.

LÆS OGSÅ:Frihedsmuseet eksisterer - med eller uden bygning

Når udstillingen på the British Museum ikke har benyttet sig af digitale tiltag og stadig er et populært besøgssted, er det næppe grundlag for at anbefale samme indgangsvinkel til det danske Frihedsmuseum. Jeg vil i stedet gøre opmærksom på Warszawas museum for opstanden i 1944, som jeg for ikke så lang tid siden havde glæden af at besøge. Museet har formået at skildre opstanden på en respektfuld måde, der både gør brug af ældre artefakter og moderne 3D-film. En lørdag eftermiddag er det ikke usædvanligt med en times ventetid bare for at komme ind!

Museet er utrolig populært. En popularitet, som måske skyldes, at udstillingen har formået at give et unikt indblik i de voldsomme grusomheder blandt andet ved brug af digitale hjælpemidler. Dermed kan besøgende, som ikke selv oplevede denne tid, få fornyet indsigt i historien.

Jeg vil give kritikerne ret i deres bekymringer om, hvad en altomfattende digitalisering af Frihedsmuseet kan bringe med sig. For det er heller ikke det, jeg ønsker for fremtidens Frihedsmuseum. Vores historie må ikke gå tabt i poppede tiltag, som nedgraderer kampen mod besættelsesmagten til en app-funktion.

Med Warszawas Museum som forbillede foreslår jeg i stedet en respektfuld balance mellem Danmarks frihedskamp i sin rene form og digitale oplevelser, som skal støtte op omkring et særligt kapitel i dansk historie.

I BUND OG GRUND vil jeg og avisens lederskribent det samme: Et fremtidigt Frihedsmuseum med et klart fokus på Danmarks egen unikke fortælling under Anden Verdenskrig, som ved hjælp af digitale tilføjelser kan give generationer i alle aldre større indblik og indlevelsesevne i prisen, vi dengang og i dag må betale for frihed.

BILLEDSERIE: Frihedsmuseet åbnede med en bombetrussel

For mit vedkommende ser jeg hverken et bredere fokus eller en degraderende teknologisk formidling som en del af Frihedsmuseets fremtid. Jeg foreslår et Frihedsmuseum med samme unikke fokus med fornyet formidling, således at vores historie bliver lettere tilgængelig for alle.

En sådan forening af fokus og formidling i genopbygningen af Frihedsmuseet kan sagtens nå at blive en realitet inden for to år, tidsnok til fejringen af 70-året for afslutningen på Besættelsen. Dertil vil jeg samtidig opfordre til, at vi forsøger at sammentænke Frihedsmuseet med de øvrige museer og lokaliteter, som beskæftiger sig med besættelsestiden, blandt andet Frøslevlejren og Hvidsten Kro.

Michael Aastrup Jensen er folketingsmedlem og kulturordfører for Venstre