General under beskydning af sine egne

Brigadegeneral Carsten Rasmussen , der for 22 år siden ledede danske soldater under den berømte Operation Bøllebank, beskyldes nu for at have svigtet under slaget. Det er en farce, siger han

Brigadegeneral Carsten Rasmussen anklages for at have svigtet under et berømt slag for 22 år siden. I dag er han Danmarks forsvarsattaché i Beijing i Kina, hvor billedet er taget. –
Brigadegeneral Carsten Rasmussen anklages for at have svigtet under et berømt slag for 22 år siden. I dag er han Danmarks forsvarsattaché i Beijing i Kina, hvor billedet er taget. – . Foto: Vera Bundgaard.

ET AF NYERE danmarkshistories mest berømte militære operationer, der for 22 år siden fandt sted i det tidligere Jugoslavien, har bragt de soldater og ledere, der dengang deltog i slaget, den berømte Operation Bøllebank, i åben krig med hinanden.

Striden på ord er opstået, efter at DR i går bragte en radiodokumentar, hvor en nu afdød delingsfører og tre nulevende soldater beskylder ledelsen for at have svigtet totalt under operationen tilbage i 1994.

Forrest i skudlinjen står brigadegeneral Carsten Rasmussen, der i dag er forsvarsattaché i Kina.

I 1994 var han chef for den kampvognseskadron, der nedkæmpede serbiske styrker under borgerkrigen i det daværende Jugoslavien. Kritikken går på, at Carsten Rasmussen og en anden leder, den nu pensionerede oberst Lars R. Møller, undlod at give ordrer under slaget og dermed satte soldaternes liv på spil.

”Det har været en helt igennem uværdig forestilling. Gamle sår hos de af mine soldater, der i årene efter Bosnien har lidt af psykiske eftervirkninger, er blevet revet op,” siger Carsten Rasmussen til Kristeligt Dagblad.

Allerede før dokumentaren blev bragt, har sagen kørt i flere uger i forskellige medier. Carsten Rasmussen føler, at han er blevet fremstillet som en løgner, og lillejuleaftensdag blev han endda hængt ud på forsiden af Ekstra Bladet som en fordrukken officer.

”Jeg har allerede erkendt, at den gamle historie var en alvorlig fejl fra min side, men at den kunne bruges til at miskreditere mig næsten et kvart århundrede senere, overrasker mig,” siger Carsten Rasmussen.

I radiodokumentaren forsøger han selv at besvare kritikken, men har nu besluttet at undlade at udtale sig til flere medier.

”Jeg er ikke interesseret i, at det skal køre en runde til, for det forbliver påstand mod påstand,” siger han med henvisning til, at der ikke er nogen optagelser af den kommunikation, der foregik over radioen under slaget.

Desuden vil soldater, der har deltaget i et voldsomt slag, altid have forskellige opfattelser af, hvad der egentlig foregik. I sine personlige notater, som han skrev dagen efter slaget, noterer han, at det ærgrer ham, at det ikke blev optaget, for det ville have været god dokumentation.

Den eksisterer ikke, men faktum er, at op mod 150 serbiske soldater døde, mens ingen danske soldater mistede livet under slaget.

”Min bekymring efter denne sag er, hvad kan vi gøre for at undgå, at lignende sager tages op efter kamphandlinger, hvor Danmark har mistet soldater. Der er god grund til at få styr på skrivningen af krigshistorien af Danmarks militære indsatser. For Operation Bøllebank er det nok for sent.”