Iben Thranholm: Abort og skolemassakre hænger sammen

En ældre dame kigger ned i hullet på Gammel Strand, hvor arkæologer fra Nationalmuseet laver undersøgelser før metro-city-ringen kan etableres(arkiv).

Tegning: Peter M. Jensen

Om forfatteren

Kirkeligt set bliver skrevet på skift af folketingsmedlem Birthe Rønn Hornbech (V), teolog og journalist Iben Thranholm, teolog og general-sekretær i Luthersk Mission Jens Ole Christensen, biskop over Aarhus Stift Kjeld Holm og generalsekretær i Caritas og formand for Rådet for Socialt Udsatte Jann Sjursen

relevante temaer

Præsident Obama græd offentligt over de 20 børn, som blev skudt på Sandy Hook-skolen. Men det havde været bedre, hvis han samtidig havde grædt snot over de 50 millioner børn, som er blevet legalt aborteret siden 1973 i USA, skriver Iben Thranholm

Kort før jul fik verden et chok over den voldsomme massakre på Sandy Hook-skolen i Newtown, hvor den 20-årige Adam Lanza skød 20 skolebørn og seks voksne, heriblandt sin egen mor. I ugerne efter lød spørgsmålet igen og igen: Hvordan kunne det ske? Desværre er det ikke første gang, at en amerikansk skole bliver offer for et brutalt skyderi som dette. Tallet ligger op mod de 20. Den umiddelbare reaktion fra amerikanske politikere var, at det var for let at få adgang til våben i USA, og at loven derfor måtte strammes. Et overfladisk svar, der lader spørgsmålet om, hvad der får en ung mand til at begå så meget ondskab, stå ubesvaret tilbage.

Forleden læste jeg, at genforskere vil udtage dna-prøver fra massemorderen i Newtown, fordi man håber på at finde ondskabens årsag i de menneskelige gener. I dag er det neurobiologien, som opfatter mennesket og dets handlinger alene som et resultat af kold kemi, der hersker. Der foreligger endnu ikke nogen resultater, men selvom det skulle lykkes at finde en anden genstruktur end hos gode mennesker, giver det ingen retningslinjer for, hvordan samfundet skal forholde sig til ondskab.

LÆS OGSÅ: Forskere vil lede efter ondskabs-gen i skoleskyders DNA

Måske netop på grund af neurobiologiens udbredelse er der en enorm interesse for at forstå ondskab for øjeblikket. Boghandlernes hylder bugner af bøger og biografier om onde mennesker, som for eksempel de værste nazibødler fra Anden Verdenskrig og andre tyranner.

Peter Øvig Knudsens bestsellere Efter drabet, Birkedal og Blekingegadebanden, som forsøger at kortlægge og forstå ondskab, fascinerer danskerne. Også det kontroversielle teaterstykke om norske Anders Behring Breivik, der dræbte 69 mennesker på Utøya, har været et tilløbsstykke, hvor billetterne blev revet væk.

Vi vil have indsigt i det onde, fordi vi tror, at vi kan kontrollere og beherske det ved at forstå det. Det er naivt at forstille sig, at man kan forstå det onde. Det er som at prøve at spille skak med Djævelen. Han vinder, for i forsøget på at blive herre over det onde bliver man i stedet fristet og påvirket af det.

I stedet for at bore i, hvad ondskab er, skulle man hellere spørge, hvordan det kan være, at en kultur, der bygger på kristendommen, er blevet så rådvild og hjælpeløs, hvad angår ondskab. Bibelen giver klare svar på, hvor ondskab kommer fra, og hvordan man bør omgås den. Ondskab skal ikke forstås, men forsages. Interessen for ondskab er en form for hovmod.

LÆS OGSÅ: USA går våbenamok efter Newton-massakre

I dagene efter tragedien på Sandy Hook læste jeg en samtale mellem Gud og en bekymret skoleelev slået op af amerikanske venner på Facebook. Eleven spørger Gud, hvordan han kan tillade så meget vold i skolerne. Gud svarer: Fordi jeg ikke længere er tilladt på skoler. På amerikanske (og skolerne i hele den vestlige verden) er man holdt med at lære børn at bede og at læse i Bibelen, hvor der står, at man ikke må slå ihjel, og at man skal elske sin næste. I stedet lader man underholdningsindustrien om at opdrage unge med film om vold, mord og promiskuitet.

Gennem voldelige computerspil træner teenagere sig selv til at slå ihjel og til at miste samvittigheden, så de til sidst ikke kan se noget forkert i at dræbe deres klassekammerater og sig selv. Eksperter har længe beroliget befolkningen med, at det bare var underholdning, men Breiviks massemord på vore egne breddegrader beviser det modsatte. Underholdningsbranchen er i gang med at fostre en ny samvittighedsløs mennesketype. Først bliver børn ludomaner og sidenhen personlighedsforstyrret.

Præsident Barack Obama fældede offentligt tårer over de 20 børn, som blev skudt på Sandy Hook og lovede, at han ville gøre alt, hvad der stod i hans magt for at stramme våbenloven. Det havde været bedre, om han samtidigt havde grædt snot over de 50 millioner børn, som er blevet legalt aborteret siden 1973 i USA, og alle de ufødte børn, Obamas politik fortsat tillader at blive dræbt.

Han skulle have lyttet, da Moder Teresa ved National Prayer Breakfast i 1994 sagde til daværende præsident Bill Clinton: Ethvert land, der tillader abort, lærer ikke dets folk at elske, men at bruge vold til at få, hvad de vil have. Hvis præsidenten forbyder abort, kan han vende udviklingen. Hvordan skal unge, der vokser op i et samfund, hvor de ser deres forældre abortere deres søskende, fordi de har en sygdom, et forkert køn eller blot kommer på det forkerte tidspunkt, kunne respektere deres venners liv? Denne holdning til menneskeliv og lovgivning fører til afstumpethed overalt i samfundet.

LÆS OGSÅ: USA gransker sin sjæl efter skolemassakre

Obama kan stramme våbenloven alt det, han vil, men det vil ikke sætte en stopper for nye frygtelige og tragiske massakrer, så længe det moralske fundament er råddent, og de kommende generationer ikke lærer værdien af liv.

Som vi sår, sådan høster vi.

Kirkeligt set bliver skrevet på skift af folketingsmedlem Birthe Rønn Hornbech (V), teolog og journalist Iben Thranholm, teolog og general-sekretær i Luthersk Mission Jens Ole Christensen, biskop over Aarhus Stift Kjeld Holm og generalsekretær i Caritas og formand for Rådet for Socialt Udsatte Jann Sjursen

Tilføj kommentar

Kommentarer

0
3314
+0   svar
Iben tranholm du er simpelthen syg i skallen. Hvad du laver i Danmark fatter jeg ikke når nu guds eget land venter. En skændsel at kristelig dagblad trykker dit sekteriske vås
0
3318
+1   svar
Ja, ja! Jeg ser nu med stor taknemmelighed tilbage på min skolegang fra 1957 og frem. Ikke mindst starten på skole-dagen. Vi bad fadervor og sang et par salmer eller sange. I de små klasser var bibel- og danmarkshistorie mine favoritfag. Det var vældig spændende at Læs mere høre fortællinger fra det gamle og det nye testamente. Også om Danmark i gamle dage. Vi lavede teater om dronning Dagmar og sang: "Dronning Dagmar ligger udi Ribe syg". Efter fortællingerne i timerne lavede vi en tegning, der viste, hvad vi lige havde fået levende fortalt.
Jeg har ondt af børn og unge i vore dage. De får ikke den kulturelle og historiske ballast, som vi gamle fik. Dengang blev der lagt væk på positive værdier som respekt, venlighed, hjælpsomhed og ydmyghed. Nu er al respekt forsvundet og enhver tænker kun på sig selv og egen selv-promovering. Jeg ser intet godt i voldelige computerspil endsige ondskabens forherligelse i mange af de film, der er lavet igennem mange år. Og Iben har ret i, at det blevet suspekt at være kristen. Mere end nogensinde, skønt kulturradikalismen med dens hovmod også havde kronede dage i min barn- og ungdom. Dengang havde den blot ikke sejret på alle områder endnu.
0
42
+0   svar
Fostre, Thranholm - fostre!
0
1239
+0   svar
Holy cow.. Jeg ved ikke engang hvor jeg skal begynde.. Du vil kvantificere ondskab. Du vil indoktrinere i skolerne. Du mener computerspil skaber mordere. Du mener abort er en voldelig løsning. Wow.. Ondskab er ikke i dine gener. Vær sød at slå arv og miljø op. Det der Læs mere er interessant her er dog hvad din løsning ville være? Hvis du kan kortlægge at i dine øjne har et foster "ondskabsgenet" men du er mod abort. Hvad vil du så gøre? Spærre barnet indet så det ikke er til fare? Hvad er din løsningsmodel? Indoktrinere i skolen. Suk. Din religion er måske den rigtige. Eller også er en af de andre 20 store verdensreligioner det. Din religion er ikke basseret på fakta, men på tro. Det er kernen i religion. Det er en holdning. Vi kan undervise i religion, for den fylder meget i livet, men vi kan godt nok ikke lade den bestemme. For hvem ud af de 21 store skulle bestemme? Computerspil skaber fredeligere børn. De er mindre voldelige, har en større tendens til eftertænksomhed og er generelt bedre stillet af at have spillet lidt computer. Medmindre de gør det ALT for meget. Så udviser de ikke et eneste af de symptomer du forslår, men har en række andre problemer. Som ved alt overforbrug. Abort og vold hænger sammen. Det er et holdningsspørgsmål. Jeg kan kun sige at min hurtige holdning er at det er mere forbundet med vold at tvinge et menneske til at gennemleve en voldsom kropslig forandring, med permanente fysike og psykiske men på baggrund af denne, fordi du mener hendes holdning til det her emne er forkert. Du er uoplyst, fordømmende og ude af trit med virkeligheden. Sæt dig ned og lad nogle andre der rent faktisk sætter sig ind i tingende udtale sig. Deres holdninger ville jeg forhåbentlig kunne læse uden at blive direkte forfærdet over deres mangel på medmenneskelighed.

fra shop.k.dk

Første Verdenskrig

kr. 25,00 Køb

SKYGGELIV

kr. 199,00 Køb

Strauss - Complete Operas

kr. 679,00 Køb

Mød Peter Høeg

kr. 65,00 Køb

Mendelssohn: A Midsummer Night's Dream. Piano Concertos

kr. 119,00 Køb

Tiny Audio M5 DAB+ og FM radio, hvid

kr. 599,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.