Isolationsfængsling er ukristelig. Man jager et bæst, men finder et menneske

Når vi bevidst vælger at isolere mennesker og holde dem udenfor og på afstand, sker det altid på bekostning af et kristent menneskesyn, skriver Thomas Bjerg Mikkelsen, generalsekretær i Indre Mission

Generalsekretær i Indre Mission, Thomas Bjerg Mikkelsen. -
Generalsekretær i Indre Mission, Thomas Bjerg Mikkelsen. -. Foto: Claus Fisker/til web.

FOR GANSKE NYLIG var jeg på besøg i Herstedvester fængsel for at vise korttricks for de indsatte, men også for at tilbyde dem hjælp til at finde en menneskelig kontakt, når de engang skal løslades.
Jeg har haft min gang i fængslets besøgsafdeling gennem et par år, men det var første gang, jeg fik lov til at møde en stor gruppe indsatte.
LÆS OGSÅ: Fredagsbønner i fængslerne skal video-transmitteres

De indsatte i Herstedvester har alle begået meget alvorlige forbrydelser. Mange er dømt for drab eller sædelighedsforbrydelser (også mod børn) og selvom flertallet af de indsatte uden tvivl selv har haft en tragisk familiebaggrund, er der ingen undskyldning for at begå overgreb eller tage andres liv.

Modsat må vi ikke opgive dem som mennesker ved at gøre dem til umennesker sådan som det ellers typisk sker i vores medieskabte frygtkultur. For når vi bevidst vælger at isolere mennesker og holde dem udenfor og på afstand, sker det altid på bekostning af et kristent menneskesyn.

Desuden vil en strategi, som tager sigte på at isolere mennesker og holde dem udenfor, kun bidrage til at fremme ny kriminalitet og øge frygten i samfundet.

Bent Isager-Nielsen, tidligere chef for Rigspolitiets rejsehold, skrev for nogle år siden en bog med titlen Man jager et bæst, men finder et menneske. Det er også min erfaring.

Som kristne kan vi ikke se til, at mennesker bliver ladt alene. Mange indsatte opbygger en god relation til fængselspræsten og fængselskirken under afsoningen. Men de får sjældent en varig relation til kirken uden for murene efter løsladelsen.

Det er en stor udfordring for alle kristne i Danmark. Mange kan faktisk integreres i det store fællesskab og de, som ikke kan, må vi omslutte med en anden form for fællesskab. Det er mit håb, at vi fra kirkens side kan udvise en ny åbenhed og imødekommenhed over for tidligere kriminelle. Hvis ikke de kristne fællesskaber går foran her, svigter vi ikke kun mennesker, som har brug for vores hjælp, men også det evangelium, som vi er sat til at forkynde.

Thomas B.jerg Mikkelsen er generalsekretær i Indre Mission