Jeg beder for et samfund, hvor komikere og præster ikke sættes på en piedestal

Hvis det ikke var så sørgeligt, var det lige før, at vi skulle have en komiker til at ruske op i det og få noget luft under de snævert uddannede kåbebærere, som i særligt grelle tilfælde dyrker sig selv som gejstlige supermænd, siger studielektor

Andreas Bo og Sørine Gotfredsen er enige om, at der er gået pop i ”pray for”, opfordringerne til bøn, som cirkulerer på sociale medier efter hvert terrorangreb.
Andreas Bo og Sørine Gotfredsen er enige om, at der er gået pop i ”pray for”, opfordringerne til bøn, som cirkulerer på sociale medier efter hvert terrorangreb. . Foto: Bo: Scanpix. Gotfredsen: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Andreas Bo og Sørine Gotfredsen er enige om, at der er gået pop i ”pray for”, opfordringerne til bøn, som cirkulerer på sociale medier efter hvert terrorangreb.

Men som debattør og professionel klummeskribent (og tidligere påskønnet sportsjournalist) skal Sørine Gotfredsen lige spinne den en gang. På bedste klummeskribentvis, helt efter bogen, og desværre ikke ud over Aftenshow-niveau.

Sørine Gotfredsen mener ikke, at komikere har den nødvendige kulturelle kapital til at beherske ”kvalificeret og sammenhængende argumentation”. Den kulturelle kapital savnes ikke blot i gejstlige cirkler, hvor cirkelslutninger og andre tautologier anvendes til at konsolidere egne magttinder.

Den kvalificerede og sammenhængende argumentation har desværre med at antage karakter af varm luft, ikke mindst i en medieoffentlighed, der lever af cirkulation. Og i den gejstlige offentlighed – kirken – er der i den grad brug for et kritisk og kvalificeret blik i forhold til magttinder, fordummelse og selvhøjtidelige supermænd.

Se, der er nu engang brug for klummeskribenter i ethvert samfund. Bare den rette kulturelle kapital følger med. Og den er ikke garanteret af en glans af gejstlighed, for på det felt er der desværre mere snak end kvalificeret og sammenhængende argumentation. Helt på linje med Aftenshowet.

At det kunne være så meget anderledes, helt ud i de enkelte menigheder, er en helt anden sag. Men her er der desværre personer, der har sikret sig en plads på en institutionel piedestal, hvor Aftenshow-retorik bruges til at kue demokratisk valgte. Hvis det ikke var så sørgeligt, var det lige før, at vi skulle have en komiker til at ruske op i det og få noget luft under de snævert uddannede kåbebærere, som i særligt grelle tilfælde dyrker sig selv som gejstlige supermænd.

Det smerter mig, at det er graden af kulturel kapital, som Sørine Gotfredsen bruger i sin argumentation mod den position, komikeren Andreas Bo udtaler sig fra. Når virkeligheden er, at denne kulturelle kapital i bedste fald fattes, i værste fald misbruges ude i danske menigheder.

Det smerter mig, men den ligger næsten til højrebenet: Jeg beder for … et samfund, hvor komikere og religiøse antagonister ikke sættes for højt på nogen piedestal.

Tem Frank Andersen er studielektor