En adskillelse af kirke og stat sikrer kirkens fremtid

Hvis kirken blev adskilt fra staten, ville den få meget friere rammer til at udvikle sig i den retning, som lokalsamfundet omkring ønskede, skriver Signe Bøgevald Hansen

"Hvis kirken blev adskilt fra staten, ville den få meget friere rammer til at udvikle sig i den retning, som lokalsamfundet omkring ønskede."
"Hvis kirken blev adskilt fra staten, ville den få meget friere rammer til at udvikle sig i den retning, som lokalsamfundet omkring ønskede.".

”Navnet 'folekirke’ er den tommeste af alle titler, når kirken ikke i det hele tiltaler og tilfredsstiller folkehjertet.” Sådan sagde N.F.S. Grundtvig engang.

Hver søndag står flere og flere af de danske folkekirker næsten tomme. Det er et kraftigt signal om, at vi skal gøre noget, hvis vi skal bevare den grundtvigske og protestantiske ånd i kirken. En kirke, der er bundet af statens kontrol, kan ikke tiltale og tilfredsstille folkehjertet. Derfor bør kirken sættes fri fra staten.

Torsdag den 3. marts skriver Nikolaj Bøgh iTorsdag den 3. marts skriver Nikolaj Bøgh Kristeligt Dagblad om, hvorfor en adskillelse af kirke og stat vil være et stort tab for Danmark og den grundtvigske tradition.

Nikolaj Bøgh har ret i, at det er afgørende for et samfund at have institutioner, der samler os og skaber sammenhængskraft. Fællesskaber er vigtige for mennesker. Derfor opstår de også helt frivilligt. Vi har ikke behov for et statsapparat til at styre kirken. Det klarer den helt fint selv.

Kirken kunne, hvis vi gav den lov, udfylde sin rolle som åndeligt fællesskab meget bedre, end den gør i dag. Selvom den protestantiske kirke har påvirket vores kultur meget gennem tiden, så fylder kirken stadig mindre og mindre i de fleste danskeres hverdag. Kirken er ikke længere et samlingspunkt i lokalsamfundene.

Hvis kirken blev adskilt fra staten, ville den få meget friere rammer til at udvikle sig i den retning, som lokalsamfundet omkring ønskede. Kirken kunne agere som en aktiv medspiller i civilsamfundet, hvis blot den fik lov. I stedet har vi en kirke, som er bundet fast til staten – uden mulighed for at udvikle sig frit.

Kirken burde være til for folkets skyld, og ikke folket for kirkens skyld. Kirkens ypperste rolle burde være at skabe åndelige fællesskaber, der binder mennesker sammen omkring et fælles sæt værdier.

I stedet har vi en kirke, der kun formår at tiltrække et fåtal af mennesker. Det er en falliterklæring. Når staten påtager sig ansvaret for en del af vores kultur og værdier som eksempelvis kirken, så mister vi også en del af den ånd, som gjorde den speciel.

God kultur og gode idéer opstår frivilligt mellem mennesker. Ikke fordi en stat tvinger dem igennem. Når konservative mennesker som Nikolaj Bøgh tror, at en adskillelse mellem kirke og stat vil resultere i kirkens endeligt, så vidner det om en helt grundlæggende mistillid til de idéer, som kirken bygger på.

For hvad er en institution eller en kultur i virkeligheden værd, hvis den kun kan overleve gennem massiv statsstøtte? Man mangler en helt grundlæggende tro på mennesker, når man ikke tror, at mennesker selvstændigt kan finansiere og varetage den kultur, som de holder af.

Den danske folkekirke står for et sæt værdier og en kultur. Kultur skabes af menneskers idéer og tanker. Mennesker er forskellige og uforudsigelige, og vi er ikke alle enige om, hvilken retning kulturen skal gå i.

Af den grund giver det heller ikke mening at lade kirken og andre kulturinstitutioner blive kontrolleret af statens rigide regler og kontrol.

N.F.S. Grundtvig var en klog mand, og vi bør derfor følge hans råd og skabe en kirke, der tiltaler og tilfredsstiller folkehjertet.

Det gør vi kun ved at give kirken lov til at udvikle sig og blomstre. Det er umuligt, hvis kirken fortsat skal være kontrolleret af staten.

Signe Bøgevald Hansen er formand for Liberal Alliances Ungdom på Fyn og gymnasieelev på Odense Katedralskole