kort sagt

kort sagt
Foto: Iris.

Medicinprisernes himmelflugt

FLEMMING PRIEM civilingeniør, Jellerød Have 25, Kokkedal

Sygehusenes udgifter til medicin er steget fra fire milliarder kroner i 2007 til 7,1 milliard kroner 2014. Stigningen er sket som en næsten ret linje, og intet tyder på, at den vil knække.

Det er fuldstændig uacceptabelt.

I Danmark er vi nogle af de første i verden, der får adgang til den allernyeste medicin. Myndighederne må nemlig ikke tage højde for prisen. Når medicinen er godkendt ud fra en faglig vurdering, er den klar til at blive købt ind, og det er netop her, kæden hopper af.

Det almindelige svar fra medicinalindustrien på de høje og stærkt stigende priser er, at de skyldes de store forsknings- og udviklingsomkostninger, men det er en myte.

Langt det meste af den dyre medicin har medicinalfirmaerne fået foræret af den offentligt betalte forskning. Udviklingsomkostningerne har derfor været minimale. Det har firmaernes fortjeneste derimod ikke været!

I dag står de dyreste produkter for halvdelen af medicinaludgifterne på sygehusene. I Norge har de en regel om, at de ikke vil købe en medicin, der er for dyr. Derved har de en bedre forhandlingsposition og har noget at true med.

Når de begynder at vurdere pris på medicin i forhold til den sundhedsfaglige effekt, viser erfaringerne fra Norge, at så sænker medicinalfirmaerne prisen.

Et forslag er, at sundhedsmyndighederne i Danmark, Norge og Sverige i fællesskab forhandler indkøb af dyr, patenteret medicin efter de norske principper. Herved vil der opnås en mængderabat samtidig med, at forhandlingsberedskabet bliver stærkere.