I Brødremenighederne bevares mindet om de døde

Efterårsstemning med gyldne blade på træerne og løvfald. Assistens Kirkegård er en kirkegård på ...

Brødremenigheden i Christiansfeld og ligeledes i udlandet er om nogen forvaltere af kristendommen og bevarer mindet om deres døde til evig tid, skriver debattør. Billedet her er fra Assistens kirkegård. Foto: Pia Hansen/BAM / Scanpix Denmark

Brødremenigheden i Christiansfeld er om nogen forvaltere af kristendommen og bevarer mindet om deres døde til evig tid, skriver Preben Dammeyer

DEN 5. FEBRUAR skrev chefredaktøren i avisens lederartikel, at i modsætning til jødisk og muslimsk begravelseskultur er der i kristendommen ikke nogen forestilling om evig gravfred.

Det er jeg ikke enig i, idet herrnhuterne - brødremenighederne - bevarer gravstederne over deres døde.

Brødremenigheden i Christiansfeld og ligeledes i udlandet er om nogen forvaltere af kristendommen og bevarer mindet om deres døde til evig tid. Nogle af mine aner har tilhørt brødremenigheder i århundreder. Min tiptiptipoldefar er begravet 1798 på Gudsageren i Christiansfeld.

En anden tiptiptipoldefar er begravet 1833 i Gnadau i Sachsen-Anhalt, tipoldefar Johann Heinrich Dammeyer er begravet 1875 i Neudietendorf i Thüringen, og min oldemor er begravet i Christiansfeld 1923. Min oldefar var sindssyg, han døde og blev begravet i Slesvig, og hans grav findes ikke.

MIN KONE OG JEG har besøgt de nævnte gravsteder på brødremenighedernes gudsagre foruden utallige andre nært beslægtedes gravsteder. Vi har tænkt på mine forfædre og -mødre, og således er der ikke nogen

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.