Kristenforfølgelse? Vi hjælper alle bedst ved ikke at bruge for stærke ord

Ordet forfølgelse er et meget stærkt ord, der bør reserveres til de tilfælde, hvor kristne udsættes for så stor chikane, undertrykkelse og vold, at de er nødsaget til at flygte eller bliver slået ihjel

Brug ordet kristenforfølgelse med omhu og omtanke, mener generalsekretær i Danmission.
Brug ordet kristenforfølgelse med omhu og omtanke, mener generalsekretær i Danmission. Foto: Arkivfoto.

Debatindlæg af Mogens Kjær, teolog og generalsekretær i Danmission

Hvornår er det rimeligt at tale om forfølgelse af kristne? spørger generalsekretær i Indre Mission Thomas Bjerg Mikkelsen i sit debatindlæg i Kristeligt Dagblad den 4. marts og hævder, at jeg har en for snæver definition af begrebet kristenforfølgelse.

Jeg mener, ordet forfølgelse er et meget stærkt ord, der bør reserveres til de tilfælde, hvor kristne udsættes for så stor chikane, undertrykkelse og vold, at de er nødsaget til at flygte eller bliver slået ihjel.

LÆS OGSÅ
: Danmissions generalsekretær indsnævrer forståelsen af kristenforfølgelse

Er der den slags forfølgelse af kristne i Mellemøsten? Ja, det er der! Kristne er systematisk blevet slået ihjel og tvunget på flugt. Det er sket i stort omfang i det sydlige Irak, og det sker jævnligt under borgerkrigen i Syrien, hvor ekstremister voldeligt undertrykker og begår drab på kristne.

Hvis man spørger, om de kristne i Syrien og Egypten, to lande med store kristne mindretal, generelt bliver forfulgt for deres tros skyld, så er svaret nej. Det store flertal af muslimer i Syrien og Egypten har ikke noget imod de kristne, og der er ikke fra regeringsmyndighedernes side noget ønske om at udrydde de kristne. Mange kristne i Syrien er under pres og har været nødt til at flygte fra deres hjem, men det gælder også mange andre befolkningsgrupper og altså ikke specielt de kristne.

TEMA: Kristenforfølgelser

Når man spørger repræsentanter fra de store kirkesamfund i Syrien og Egypten, om de generelt bliver forfulgt, er svaret nej. De lider derimod under diskrimination, fordi de ikke har samme rettigheder som muslimer. Grunden til, at så mange kristne allerede har forladt Mellemøsten og er emigreret til vestlige lande, er almindeligvis ikke voldelig forfølgelse, men manglende rettigheder og håb om at kunne leve et friere liv i Vesten.

Hvordan hjælper vi de kristne bedst, så de bliver i Mellemøsten? Ved at råbe op og bruge store, stærke ord om, at kristne forfølges? Ja, hvis kristne udsættes for systematisk forfølgelse, så skal der råbes op. Men ellers hjælper vi alle bedst ved ikke at bruge for stærke ord, men som Danmission gør det i stort omfang nemlig at arbejde for at kristne og moderate muslimer sammen kæmper for et samfund præget af tolerance, religionsfrihed og lige rettigheder. I det omfang det lykkes, får det de kristne til at blive boende og leve et værdigt liv i deres hjemlande.

Endvidere har de kristne brug for kontakt med os, så de ikke glemmes. Selv rejser jeg igen til Egypten den 5. marts og skal blandt andet besøge ødelagte kirker og trængte menigheder for at undersøge, hvordan vi og folkekirken kan række de kristne en hjælpende hånd.

Mogens Kjær er teolog og generalsekretær i Danmission