Kvindens plads i religion

Ingen ligestilling i jdedommen

Sprgsml: Hvordan bliver ligestilling mellem mnd og kvinder fremstillet i de forskellige religioner?

Takker for hjlpen p forhnd!

Norske skoleelever

svar: Det er en misforstelse at tro, at der er ligestilling mellem knnene i religion. For mig er udgangspunktet en accept af, at mand og kvinde er skabt forskelligt, og at vi har hvert vort potentiale.

I jdedom er det kvinden, der afgr, hvilken religion man tilhrer, sledes at hvis et barn er fdt af en jdisk mor, s er barnet jde. Det hnger blandt andet sammen med, at det er kvinden, der har den strste direkte indvirkning p barnet i hvert fald i de frste r.

Nr det drejer sig om f.eks. gudstjeneste, er kvinden ikke forpligtet til gudstjeneste tre gange dagligt som mnd, men kun forpliget til gudstjeneste, nr det nr passer ind i hendes program. Mange af de religise ritualer og pligter er plagt mndene, fordi det traditionelt oftest var dem, der var ude/vk fra hjemmet og hele tiden mtte have noget, der skulle minde dem om deres rdder.

Bent Lexner

Mnd og kvinder er ligevrdige i islam

Svar: De fleste nutidige muslimske eksegeter er enige om, at den frste mand og kvinde er skabt ud af den samme livscelle (nafs) - uden at det prciseres, hvem af dem, der blev skabt frst.

Meget afhnger som bekendt af jnene, der ser. Man kan enten bruge Koranen til at tale om menneskenes ligevrd - eller misbruge den til at skabe kunstige barrierer og fordomme.

Koranen taler om knnenes ligevrd i mange andre sammenhnge, bl.a. i beretningen om Adam og hans hustrus oprr i Paradisets have og forudsigelserne om dommedag og livet efter dden.

Aminah Tnnsen

Den kristne gud har intet srligt kvindesyn

Sprgsml: Jeg har et sprgsml angende det kristne kvindesyn. Hvad er det kristne kvindesyn? Hvad var Jesu syn p kvinder?

Tak p forhnd.

Nuray

Svar: Kristendommen stiller kvinder og mnd, ja, alle mennesker uanset kn, alder og race, lige over for Gud. Jesus havde en for sin samtid helt uacceptabel omgang med kvinder. Han forsgte at trste og hjlpe dem, selvom de var udstdte. P hans tid havde mnd og kvinder ikke de samme rettigheder i samfundet, hvilket vi forresten stadig ikke har.

Det, Jesus imidlertid understregede i sin adfrd, er, at uanset hvilken forskel et samfund gr p mnd og kvinder, s kan Gud omgs hvem som helst, og han bekymrer sig i srdeleshed om dem, der bliver foragtet af andre. Den kristne Gud har ikke noget kvindesyn, men ofre for nedvrdigende kvindesyn kan finde trst hos ham.

Som det fremgr af historien, s har det ligevrdige syn p knnene haft svrt ved at sl igennem. Ogs inden for kirken.

Kathrine Liller