Læger vil blive presset til at yde aktiv dødshjælp

Lægerne har ikke fortjent at blive sat i en urimelig og uværdig rolle, hvis aktiv dødshjælp bliver lovligt i Danmark, skriver cand.jur. Poul Erik Hjerrild-Nielsen

Muligheden for at nægte aktiv dødshjælp vil være uomgængeligt nødvendig for at beskytte lægerne mod at skulle medvirke i de mere tvivlsomme tilfælde, skriver debattør.
Muligheden for at nægte aktiv dødshjælp vil være uomgængeligt nødvendig for at beskytte lægerne mod at skulle medvirke i de mere tvivlsomme tilfælde, skriver debattør. . Foto: polfoto.

Formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing har i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad den 1. oktober argumenteret fint og sobert imod aktiv dødshjælp.

Som hos mange andre debattører peges der på, at patienter og pårørende vil blive presset ud på en glidebane, som ingen kan sige, hvor ender.

Et yderligere argument imod aktiv dødshjælp, som ikke nævnes af Andreas Rudkjøbing, er, at også lægerne vil blive udsat for et helt urimeligt pres. Dette skal blandt andet ses i det perspektiv, at hvis aktiv dødshjælp lovfæstes, vil det naturligvis indebære, at der skal udformes nærmere regler om betingelserne for at kunne opnå aktiv dødshjælp.

Uden sådanne regler vil en læge i realiteten være uden mulighed for at kunne sige fra, uanset hvad ønsket om aktiv dødshjælp måtte være begrundet med.

Det vil i sig selv være noget af en udfordring at udforme lovregler om aktiv dødshjælp, der skal tage højde for vidt forskellige scenarier, hvorfor ambitionen fortrinsvis vil blive at fastlægge generelle rammer for udøvelse af aktiv dødshjælp.

De konkrete skøn over liv eller død vil i vidt omfang være overladt til den enkelte læge, der selvfølgelig også vil kunne skønne, at betingelserne for at udøve aktiv dødshjælp ikke er opfyldt. Muligheden for at nægte aktiv dødshjælp vil være uomgængeligt nødvendig for at beskytte lægerne mod at skulle medvirke i de mere tvivlsomme tilfælde.

Da læger kun er mennesker og derfor kan skønne forskelligt, vil hensynet til retssikkerheden kræve, at en læges afslag kan påklages og i sidste instans kan prøves i domstolssystemet.

Der kræver ikke meget fantasi at forestille sig de pinagtige og absurde klagesager, der således vil kunne opstå. Udsigten til et sådant forløb vil i sig selv lægge et yderligere pres på den læge, der ellers finder anledning til at give afslag.

Lægerne har ikke fortjent at blive sat i en urimelig og uværdig rolle med at skulle afgøre dødsønsker under massivt pres fra patienter, pårørende og hensynet til retssikkerheden.

Poul Erik Hjerrild-Nielsen er cand.jur. og tidligere chefkonsulent.