Den danske friskoletanke styrker integrationen

9.A på Den Islamiske Arabiske Friskole på Nørrebro i København under en

De såkaldte indvandrerfriskoler har en vigtig rolle at spille. Mange af dem overgår også folkeskolen i forhold til antal af elever, der fortsætter direkte på en ungdomsuddannelse efter grundskolen. Foto: Christian Lindgren / Scanpix Denmark

Friskoler med indvandrerbaggrund er rollemodeller og endog rigtig dygtige til at løfte elevernes faglige niveau. Og hvad lige så vigtigt er, formår de ofte social inklusion af elever - noget som folkeskolen ikke formår at rumme, skrever Bettina Meisner, der er underviser ved Islamisk Trossamfund

I Danmark har vi en fast forankret friskoletradition, der går tilbage til midten af 1800-tallet, hvor blandt andre Kold og Grundtvig spiller en rolle som inspiratorer.

I dag afspejler de danske friskoler en bred vifte af skoler grundlagt på forskellige religiøse, livs- og værdi-grundlag. Her kan blandt andet nævnes grundtvig-koldske friskoler, Rudolf Steiner-skoler, friskoler med indvandrerbaggrund, L. Run Hubbard-skoler, adventist-skoler og skoler med særligt pædagogisk grundsyn. Friskoletanken er en vigtig dansk demokratisk tradition, der har båret innovation, pædagogisk nytænkning samt stærke faglige resultater med sig.

Der er alle gode grunde til, at en sådan tradition skal holdes i hævd. Efter blandt andre politikerne Lars Aslan Rasmussens (S) og Naser Khaders (K) udtalelser de seneste dage er der dog fare for, at friskoleidéen ødelægges. Med andre ord nedbrydes de frie værdier, de herrer ellers påstår at tale for.

Naturligvis vil den enkelte friskole rådgive i henhold til deres forskelligartede værdiggrundlag, i modsat fald ville friskoleidéen jo netop bortfalde.

Det må være klokkeklart, at så længe

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.