Mænd skulle interessere sig noget mere for etik

Det ville være en styrke ved politikernes arbejde med etiske spørgsmål, hvis lidt flere mænd begyndte at interessere sig for etiske spørgsmål, skriver medlem af Det Etiske Råd Christian Borrisholt Steen

Medlem af Det Etiske Råd Christian Borrisholt Steen undrer sig over, at det udvalg i Folketinget, som i særlig grad beskæftiger sig med etik, kun består af to mænd af i alt ni medlemmer.
Medlem af Det Etiske Råd Christian Borrisholt Steen undrer sig over, at det udvalg i Folketinget, som i særlig grad beskæftiger sig med etik, kun består af to mænd af i alt ni medlemmer. . Foto: Henning Bagger.

Kvoter er for fisk, ikke for mennesker. Sådan har det flere gange lydt i den danske debat, når snakken har drejet sig om at være enten for eller imod kønskvotering i politik og erhvervsliv.

Når det drejer sig om Det Etiske Råd, lever vi dog i den sammenhæng helt og fuldt op til selv den mest radikale politikers drømme om ligestilling. Rådet består af 17 medlemmer, heraf ni mænd og otte kvinder, og ligestillingen er for Det Etiske Råds vedkommende fastsat ved lov, idet der højst må være ét medlem mere af det ene køn end det andet.

Personligt er jeg ikke tilhænger af kønskvotering, men jeg tror dog, det er en klar styrke ved Det Etiske Råd, at vi har en ligelig repræsentation af mænd og kvinder. Til gengæld undrer det mig, at det udvalg i Folketinget, som i særlig grad beskæftiger sig med etiske spørgsmål, og som blandt andet har til opgave at udpege flertallet af Det Etiske Råds medlemmer, næsten udelukkende består af kvinder.

Således består Udvalget vedrørende Det Etiske Råd af i alt ni medlemmer, heraf kun to mænd. Man fristes næsten til retorisk at spørge, om politikerne tænker, at etiske spørgsmål mest er en sag for kvinder?

Til sammenligning består Folketingets Finansudvalg af 17 medlemmer, heraf kun en kvinde. Med andre ord tyder det på, at de for mig at se vigtigste politiske spørgsmål - de, der handler om etiske værdier, liv, død og om, hvordan vi bør behandle hinanden som mennesker - fortrinsvis overlades til kvinderne at forholde sig til. Derimod tager mændene sig af knap så livsvigtige og eksistentielle spørgsmål som eksempelvis finanspolitik.

LAD MIG MED DET SAMME slå fast, at jeg har stor tillid til, at de kvindelige politikere kan løfte opgaven.

Jeg kender selv flere af dem og ikke mindst den tidligere formand for Udvalget vedrørende Det Etiske Råd, nu tidligere folketingsmedlem Birgitte Josefsen (V), har ydet en kæmpe indsats.

Men jeg tillader mig alligevel her at give offentligt udtryk for min undren over, at så få mandlige folketingspolitikere føler trang til at engagere sig i et udvalg, der beskæftiger sig med så vigtige spørgsmål, som Udvalget vedrørende Det Etiske Råd.

Som tidligere nævnt går jeg ikke ind for kønskvotering, men den nogenlunde ligelige repræsentation i Det Etiske Råd er dog efter min mening en styrke i rådets arbejde. Derfor er jeg også sikker på, at det ville være en styrke ved politikernes arbejde med etiske spørgsmål, hvis lidt flere mænd begyndte at interessere sig for etiske spørgsmål.

For etik er ikke mest for kvinder. Etik angår os alle, og derfor burde mændene efter min mening også blande sig lidt mere i det vigtige arbejde.

Opfordringen til de mandlige folketingsmedlemmer er hermed givet videre fra én af de ni mænd i Det Etiske Råd, som finder arbejdet med etiske spørgsmål særdeles vedkommende og relevant for os alle.

Christian Borrisholt Steen er medlem af Det Etiske Råd og politisk konsulent hos Kristelig Fagbevægelse. Han er cand.mag. i samfundsfag og psykologi og master i etik og værdier i organisationer