mener Søren Krarup (Dansk Folkeparti)

Er danskernes skepsis over for u-landsindsatsen berettiget?

DF-folketingsmedlem Søren Krarup
DF-folketingsmedlem Søren Krarup . Foto: Bent Midstrup.

Ja, mener Søren Krarup, præst og folketingsmedlem for Dansk Folkeparti

"Skepsissen er sund og berettiget, fordi den er en skepsis over for de store ord og de fine idéer, som betyder, at man vil gøre en indsats alle andre steder end der, hvor man virkelig selv er ansvarlig. Jeg nævner Bjørnstjerne Bjørnsons ord: "Hvad du evner, kast af i det nærmeste krav." Og det er og bliver en sandhed. Den har meget nær relevans i forbindelse med kristelig etik: Du er forpligtet over for din næste og nærmeste, men du er ikke forpligtet over for hele verden. At ville dyrke hele verden med u-landsindsats bliver til syvende og sidst identisk med at svigte, der hvor dit ansvar ligger."

Men er der ikke større behov for hjælpen syd for Sahara end i Danmark? Hvorfor afgrænse ansvaret?

Annonce "Fordi vi er et bestemt folk, der har et bestemt ansvar over for det, som vi har indflydelse på. Jeg vil sige til dem, der bor syd for Sahara eller andre steder; Det er jeres eget ansvar at gøre noget ved jeres situation. Vi er efter bedste evne villige til at hjælpe jer med at komme i gang, men ansvaret er jeres, og det skal I fastholde. Jeg synes også, det er rimeligt nok at sige til de lande, der har fået u-landsbistand i uendelig tid, at de må tage deres ansvar og få deres land til at fungere."

Hvis man tager et hjørne af u-landsbistanden som børnedødeligheden, så har den været faldende i mange år. Men det er vel ikke noget, som hverken børnene eller fattige mødre kan gøre noget ved på egen hånd? Og peger det ikke på, at udviklingsbistanden har en vigtig funktion?

"Jo, børnedødelighed er meget uhyggelig, men det hænger sammen med forholdene i visse lande, som gør, at mødrene og børnene har dårlige vilkår. Og det er og bliver ikke vores ansvar, men deres eget. Vi kan hjælpe dem, så godt vi er i stand til. Man kan også føre det over på spørgsmålet om børnebegrænsning. I Kina har man børnebegrænsning, og i lande, hvor man har denne uhyggelig store børnedødelighed, var der måske en grund til, at landene selv tog vare på situationen og forhindrede børnedødeligheden."

Det, vil de nok sige, er vanskeligt i praksis.

"Jeg ved ikke, hvordan de har løst det i Kina, men det har de åbenbart. Men det er og bliver ikke danskernes ansvar, men deres eget, og det må man holde dem fast på."

LÆS OGSÅ: Nej, mener Thomas ravn-Pedersen (NGO Forum)

TEMA: Ulandsbistand