mener Thomas Ravn-Pedersen (NGO Forum)

Er danskernes skepsis over for u-landsindsatsen berettiget?

Thomas Ravn-Pedersen
Thomas Ravn-Pedersen.

 Nej, mener Thomas Ravn-Pedersen, kampagneleder i NGO Forum, der er en samarbejdsorganisation for danske udviklings-organisationer.

"Jeg forstår godt, at skepsissen er der, fordi man ikke kan vide bedre. Men heldigvis er den uberettiget, fordi verden er bedre, end de fleste danskere tror."

Ifølge meningsmålingen fra Epinion tvivler 75 procent af de adspurgte på, at indsatsen i u-landene gør nogen forskel. Hvorfor tager de fejl?

"2010 har været et godt år for at få en temperatur på verdens sande tilstand, fordi der er FN-topmøde i næste måned, og fordi alle landes udviklingsorganisationer, donorer og FN-systemet har været ude og måle efter. Og der har man fået et bedre billede af den enorme fremgang, der har været."

Hvilke fejlantagelser er der om indsatsen i u-landene?

"Jeg holder ofte foredrag på højskoler og i forsamlinger, og der spørger jeg tit: Hvis I tager u-landenes børn, hvor mange tror så, at 20-40 procent går i skole? Nogle rækker hånden op. 40-60? Andre rækker hånden op. 60-80? Enkelte rækker hånden op. Ved over 80 procent rækker en enkelt eller ingen hånden op, men svaret er 90 procent. Det tror jeg ikke, man ved, fordi nyhederne i Danmark som regel er negative i form af katastrofer eller noget, der er gået skævt. Det er også vores egen skyld, fordi vi taler mest om, hvor meget der mangler skoler, brønde og anden hjælp."

I står i et dilemma: Hvis I siger, at det går godt, giver folk ikke penge til jeres sag. Siger I omvendt, at det går dårligt, tvivler folk på, at deres penge gavner. Hvordan løser I det?

"Jeg tror, at danskerne er kloge nok til at sondre. Lige nu er der med katastrofen i Pakistan helt objektivt brug for masser af hurtig, kvalificeret nødhjælp. Der taler billederne for sig selv. Men med hensyn til den langsigtede udvikling med at få folk over fattigdomsgrænsen, få børn i skole og udryddet de store sygdomme kan vi altså se, at det er muligt. UNDP har lavet en liste med 50 u-lande på rette kurs Rwanda, Ghana, Nepal og Etiopien. Og det må være ny viden for danskerne."

Du mener selv, at u-landsbistand kan blive overflødig om 20-30 år. Hvorfor tror du, det er realistisk?

"Det er realistisk, hvis de rigtige beslutninger træffes nu. Vi ved, hvad der virker. Vi har ressourcerne. Men det skal prioriteres, og der bliver FN-topmødet vigtigt."

LÆS OGSÅ: Ja, mener Søren Krarup (DF)

TEMA: Ulandsbistand