Nogle svar i anledning af det nye vielsesritual

Et homoseksuelt par har som medlemmer af folkekirken ret til at få foretaget vielsen i deres egen sognekirke uden ekstra udgifter, svarer biskop Karsten Nissen på en læsers spørgsmål

Biskop Karsten Nissen svarer på spørgsmål fra en læser om vielse af homoseksuelle par i folkekirken.
Biskop Karsten Nissen svarer på spørgsmål fra en læser om vielse af homoseksuelle par i folkekirken. Foto: Mette Frandsen.

JENS JØRGEN KROGSGÅRD stiller mig en række spørgsmål i anledning af det nye ritual for vielse eller velsignelse af par af samme køn.

LÆS OGSÅ: Jens Jørgen Krogsgårds spørgsmål til biskoppen

1) Hvis parrets egen sognepræst af teologiske samvittighedsgrunde ikke kan foretage vielsen eller velsignelsen, er det ikke parrets egen opgave at finde en anden præst. Her vil sognepræsten eller provsten sørge for, at en anden præst kan foretage den kirkelige handling, medmindre parret selv ønsker at aftale med en anden præst. Det samme gælder, hvis der er tale om et brudepar, hvor den ene part eller begge parter er fraskilt, og sognepræsten siger nej til at foretage vielsen af teologiske samvittighedsgrunde.

2) Organist, kirksanger, kordegn eller graver kan ikke sige nej til at medvirke ved en sådan handling, idet det er præsten, som har det teologiske og kirkelige ansvar for det, der foregår ved gudstjenester og kirkelige handlinger.

3) Det pågældende par skal ikke betale for honorar eller kørsel til kirkebetjeningen, idet de jo allerede har betalt deres kirkeskat.

4) Som medlemmer af folkekirken har det pågældende par en ret til at få foretaget vielsen eller velsignelsen i deres egen sognekirke og som sagt uden ekstra udgifter.