Norsk kommune på geopolitisk glatis efter Israel-boykot

Forholdet mellem Israel og Norge er anspændt, efter at Trondheim har besluttet at boykotte varer fra ulovlige bosættelser. Den norske regering prøver at stoppe kommunen, der får hug for at pege på Israel som verdens store skurk

I Stortinget er sagen blevet taget op af Kristeligt Folkeparti, der har bedt udenrigsminister Børge Brende fra det borgerlige Højre om en forklaring. Han har som reaktion iværksat en undersøgelse af, om Trondheims beslutning er lovlig.
I Stortinget er sagen blevet taget op af Kristeligt Folkeparti, der har bedt udenrigsminister Børge Brende fra det borgerlige Højre om en forklaring. Han har som reaktion iværksat en undersøgelse af, om Trondheims beslutning er lovlig. . Foto: Polfoto.

For nylig besluttede Trondheim i Midt-norge at boykotte alle varer produceret i israelske bosættelser. Med det valgte Norges tredjestørste by at udvælge Israel som det eneste land, byen har sanktioner mod. Forslaget blev vedtaget af Arbejderpartiet og en række andre venstrefløjspartier.

Sagen har vakt protester fra Israel og den verdensomspændende sammenslutning World Jewish Congress, men også i Norge undrer flere sig over kommunalbestyrelsens indtræden på den geopolitiske scene.

Avisen VG mener, at beslutningen skader Norges muligheder for at spille en rolle i mæglingen mellem Israel og Palæstina, som man ellers har gjort det tidligere ved blandt andet Oslo-aftalen i 1993, der markerede et historisk gennembrud i fredsprocessen.

”Det er ikke kommunalpolitikeres opgave at beskæftige sig med udenrigspolitik (…) Desuden er boykot ikke den rette vej at gå, hvis man virkelig ønsker at skabe større tillid mellem israelere og palæstinensere,” lyder det.

VG kalder kommunens beslutning urovækkende negativ særbehandling og advarer om, at man bør arbejde for dialog i stedet for at brænde broer.

”Trondheim vil få særdeles travlt, hvis de ønsker at boykotte alle lande, som opfører sig kritikværdigt, men der er intet, der tyder på, at de overvejer sanktioner mod alle verdens diktaturer. I stedet vælger de noget så sjældent som et demokrati i Mellemøsten,” skriver VG .

Israels ambassadør i Oslo, Raphael Schutz, kalder kommunens beslutning diskriminerende dobbeltmoral.

”At arbejde for boykot i stedet for dialog øger niveauet af fjendtlighed og mistro mellem israelere og palæstinensere,” siger han til NTB .

Også i israelske medier har fjeldbyens politiske markering skabt harme.

I et debatindlæg på den nationalreligiøse tv-station Arutz Shevas internetside langer den italienske journalist Giulio Meotti ud efter Norge under overskriften ”Velkommen til Norge – Vestens mest antisemitiske land”. Han henviser til, at Trondheim også i 2009 markerede sig, da ansatte på byens universitet forsøgte at indføre boykot på universitetet. Desuden minder han om Norges nazistiske statsminister under Anden Verdenskrig, Vidkun Quisling, og forfatteren Knut Hamsuns fascination af nazismen.

Sammenslutningen World Jewish Congress, der er repræsenteret i over 100 lande, opfordrer den norske regering til at handle.

Organisationens leder, Robert Singer, advarer i et brev om, at også palæstinensiske arbejdere vil blive ramt.

”Det vil underminere sameksistens og samarbejde, som er nødvendigt for at skabe den tostatsløsning, der er essentiel, hvis konflikten skal slutte (…) Tilsyneladende er Israel det eneste land, der interesserer de politikere, der har støttet beslutningen,” skriver han.

I forslaget opfordrer kommunalpolitikerne Stortinget til at følge Trondheims eksempel, men det er der ikke meget, der tyder på kommer til at ske.

”Vi fordømmer staten Israels besættelse, undertrykkelse og brud på folkeretslige principper (…) Palæstinenserne udsættes dagligt for chikane,” lyder det i kommunalbestyrelsens tekst.

I Stortinget er sagen blevet taget op af Kristeligt Folkeparti, der har bedt udenrigsminister Børge Brende fra det borgerlige Højre om en forklaring.

Han har som reaktion iværksat en undersøgelse af, om Trondheims beslutning er lovlig.

”Regeringen tror på, at dialog og samarbejde er en forudsætning for at løse konflikten. Norge har nære, langvarige og venskabelige forbindelser til både israelere og palæstinensere,” skriver ministeren i et svar.

I 2005 besluttede regionsrådet i Sør-Trøndelag – som Trondheim ligger i – at indføre en generel boykot af israelske varer. Det blev dengang stoppet af udenrigsministeriet.