Jeg er træt af at blive nedgjort som et uansvarligt menighedsrådsmedlem, der ødsler med pengene

Nu har jeg virkelig fået nok, skriver Bente Grathwohl. Andre skulle bare vide, hvordan mange af os menighedsrådsmedlemmer knokler for at få økonomien til at løbe rundt og vise ansvarlighed

Tidligere kirkeminister Manu Sareen (R) har rejst kritik af folkekirkens måde at bruge penge på, men den kritik er skudt helt ved siden af, skriver menighedsrådsmedlem
Tidligere kirkeminister Manu Sareen (R) har rejst kritik af folkekirkens måde at bruge penge på, men den kritik er skudt helt ved siden af, skriver menighedsrådsmedlem.

HVAD ER DET, der får mig til at fare i ”blækhuset”? Det er vores tidligere kirkeminister Manu Sareen (R), der i Kristeligt Dagblad tirsdag den 5. maj udtaler, at menighedsrådene ødsler med ligningsmidlerne.

Det er altid de samme sager, vi hører om. Messehagel til 400.000 kroner. Nej det ville ikke forekomme i Skælskør og Eggeslevmagle Sognes Menighedsråd, men måske skulle man lige undersøge, om der er givet fondsmidler, og om menigheden har samlet ind, og om den overordnede økonomiske ansvarlighed, nemlig provstiudvalget, har godkendt projektet.

I mere end 10 år kæmpede man i Skælskør for at få midler til at bygge en sognegård, og endelig lykkedes det. Det er snart fem år siden, at sognegården blev indviet. Vi har ikke ”kogler”, vi har rispapirlamper. Vi har ikke dyre borde og stole, selvom det havde været fornuftigt, at der var blevet brugt flere penge netop her. Men vi valgte at spare. Kirkekontor, præstekontor med mere blev møbleret med genbrugsmøbler, på nær et par billige møbler købt i Ikea.

ALT SERVICE TIL KØKKEN er, så vidt det er muligt, genbrugsting. Blandt andet fik vi en ”høkasse” fra et nedlagt plejehjem samt andre ting. Vores sovseskåle, stegefade og bestik er købt i Kirkens Korshær. Forleden fik vi suppleret kaffekopperne, 53 par købt i Kirkens Korshær for 200 kroner. Nej, vi har ikke ens kopper, men de er alle sammen hvide, og kaffen smager forhåbentlig godt nok, selvom vi drikker den af koppen fra genbrugsen.

De gamle konfirmandborde bliver nu brugt til scenegulv/podie, fordi organisten også kan andet end at spille orgel og ikke er bange for at give en hånd med, så her blev bordbenene kortet af. Vi smider ikke bare ud. Vi genbruger og samler ind og tager ansvar, også socialt ansvar.

Hos os bliver der altid indhentet mere end et tilbud, når det er større arbejdere og vi kan se den store forskel, der kan være prismæssigt på det samme arbejde.

Gennem et par år samlede menigheden ind til et flygel til den nye sognegård, således at selvom flyglet kostede 100.000 kroner, så belastede det ikke kirkekassen med mere end 30.000 kroner.

Da stolene i koret i Eggeslevmagle Kirke trængte alvorligt til udskiftning, blev der indkøbt brugte Børge Mogensen-stole på Lauritz.com.

Menigheden donerer ting til os, for eksempel efterlyste vi blomsterløg til sognegårdens lille have, så når folk køber påskeliljer i urtepotter og bagefter smider dem ud, så er vi den glade modtager af de brugte løg. De blev så senere lagt ved en løggudstjeneste, hvor børn og forældre plantede løgene. Der blev også lagt løg, der var købt med stor rabat.

Menighedsplejen knokler for at samle penge ind til forskellige formål, blandt andet julehjælp, konfirmationshjælp og anden form for hjælp.

Netop i disse dage skal menighedsplejen på besøg i en børnehave, hvor vi har to dukkevogne og to dukker med dukketøj med som gave, fordi børnehaverne har ikke enorme mængder til legetøj. Indtil nu er det blevet til fem dukkevogne, og til efteråret går Nørklerne (hobbyværksted) i gang med at sy udklædningstøj til børnehaverne, ligesom de også lavet mange andre ting - for eksempel tøjdyr til vores puslingegruppe og en masse julegaver til puslingejulegudstjenesterne.

Lad mig for god ordens skyld meddele, at dukkevogne og dukker har menigheden samlet ind til ved nogle af vore mange arrangementer, ligesom menigheden kommer med stof- og garnrester til os.

VI VIL GERNE TAGE ANSVAR, og vi gør, hvad vi kan og har kræfter til, også for folk i sorg, og som er ensomme, og vi har god opbakning i vores arbejde fra menighed, frivillige og fra personalet.

Men der er et sted, jeg ikke vil være med til at spare, og det er på vort arbejdsmiljø. Det skal være i orden. Det skylder vi vores medarbejderstab, som gør et fantastisk arbejde. På personaleområdet tager menighedsrådet også et socialt ansvar sammen med personalet, derfor har vi en anlægsgartnerlærling, og vi har en medarbejder i fleksjob.

Kære Manu Sareen, du er særdeles velkommen til at kigge ind, fordi vores dør er åben, og jeg kommer gerne og fortæller dig om, hvordan mange af os menighedsrådsmedlemmer knokler for at få økonomien til at løbe rundt og vise ansvarlighed.