Pokémon: Lad dog folk vælge deres egen underholdning

Når snakken falder på den digitale udvikling, bliver holdninger, som er baseret på reaktionære fordomme, ukritisk accepteret. Og det er åndsvagt, skriver den studerende Niels Peter Bock Nielsen, som mener, at Pokémon Go er en fantastisk nyskabelse

En mand i Paris spiller det populære spil til mobilen Pokémon Go. At give majoriteten skylden for minoritetens idioti er ikke blot dumt, men en uskik, mener debattør.
En mand i Paris spiller det populære spil til mobilen Pokémon Go. At give majoriteten skylden for minoritetens idioti er ikke blot dumt, men en uskik, mener debattør. . Foto: Thomas Samson.

I en artikel på Kristeligt Dagblads hjemmeside den 19. juli giver Stine Bosse det berømte smartphonespil og dets brugere nogle overordentligt hårde ord med på vejen.

Hun beskriver spillet som ”åndssvagt” og mener, at jagten på virtuelle væsener er grotesk.

Men lad mig minde Stine Bosse og hendes meningsfæller om, at Pokémon Go er et spil, og spil er fornøjelsesaktiviteter. De kommer i så forskellige afskygninger som fodbold, kalaha, computerspil og rundbold og har alle det tilfælles, at hvis brugerne føler glæde og fornøjelse, så har aktiviteten sin berettigelse.

Efter min mening er Pokémon Go en fantastisk nyskabelse, der ud over fornøjelse også indeholder potentialet for motion og socialt samvær. At computerspil pr. definition kun kan dyrkes alene på sine to siddelapper er en fordomsfuld og, ja, gammeldags opfattelse.

Stine Bosse hæfter sig derudover ved, at Pokémon Go får folk til at opføre sig tankeløst i offentligheden ved for eksempel at spille, mens man kører bil, eller trænge ind på privat grund. Men heller ikke dette kan forklare, hvorfor Pokémon Go skulle være åndssvagt.

At trænge ind på privat grund og opføre sig tankeløst i trafikken er naturligvis både hensynsløst og dumt, men intet tyder på, at antallet af hverken trafikulykker eller indbrud skulle være decideret eksploderet siden spillets udgivelse.

Man må altså med andre ord kunne konstatere, at størstedelen af Pokémon Gos tusindvis af spillere sagtens kan administrere spillet.

At give majoriteten skylden for minoritetens idioti er ikke blot dumt, men en uskik. Mange trafikulykker skyldes, at folk sender sms’er under kørsel. Jeg går ikke ud fra, at Stine Bosse af denne årsag mener, at sms’er er åndssvage.

Jeg mener derimod, at det åndssvage består i, at vi i vores samfund, når snakken falder på den digitale udvikling, ukritisk accepterer holdninger baseret på reaktionære fordomme.

Lad dog folk vælge deres egen underholdning, og lad os have en seriøs debat om reelle digitale udfordringer i stedet for at kaste vores fordomme efter noget så uskyldigt som et computerspil.

Niels Peter Bock Nielsen er studerende