Præster skal være mere synlige på sygehusene

Jeg ved ikke, om der i dag er bibeler nogle steder i sygehuses sengeborde. Det har der i hvert fald ikke været, der hvor min kone og jeg har været indlagt, skriver Christian Nørgård fra Roskilde

Der mangler præster på de danske hospitaler, mener Christian Nørgård. Her ses hospitalspræst Svend Erik Søgaard i kapellet på Regionshospitalet Herning. Arkivfoto.
Der mangler præster på de danske hospitaler, mener Christian Nørgård. Her ses hospitalspræst Svend Erik Søgaard i kapellet på Regionshospitalet Herning. Arkivfoto. . Foto: Jens Bach.

I Kristeligt Dagblad den 2. november kunne vi under overskriften læse: ”Danske hospitaler efterlyser Bibelen”. Og derefter opfordrer Bibelselskabet læserne til at komme med bidrag, så selskabet kan komme til at levere bibeler, bibelmaterialer og eventuelt salmebøger til landets sygehuse.

Jeg er ikke sikker på, at det er rigtigt, at danske hospitaler efterlyser bibeler. Tværtimod har jeg overværet, at danske gideonitter har fået masser af fremlagte bibeler ”indviet” ved højmesse i byens kirke, og disse bibeler er så bagefter blevet lagt i sengebordsskufferne på byens hospital.

Nogle år senere blev der klaget fra ateistisk og muslimsk hold, da man mente fra de pågældendes side, at et sygehus skulle være et areligiøst sted, og bibelerne blev fjernet, måske destrueret.

Jeg ved ikke, om der i dag er bibeler nogle steder i sygehuses sengeborde. Det har der i hvert fald ikke været, der hvor min kone og jeg har været indlagt. Har Bibelselskabet mon overvejet, om det ikke vil gå på samme vis med de bibeler, som selskabet nu søger om pengegaver til at kunne udlægge?

En parallel hertil har vi for øvrigt i alle de hundreder af bibeler, som gideonittterne og før i tiden Kristelig Forening for Handelsrejsende har fået udlagt på danske hotelværelser. De er også fjernet - for Danmark må ikke officielt være et kristent land. Eller det må det måske godt alligevel?

Og når man nærlæser nævnte artikel i Kristeligt Dagblad, er det faktisk ikke så meget bibelbøger, som det er sjælesorg, den interviewede Pia Haakonsen savnede under hospitalsindlæggelsen, og hun kunne som patient ønske sig, at hospitalspræsten var mere synlig for en samtale.

Både min kone og jeg har inden for de seneste 12 år oplevet flere hospitalsindlæggelser (i Roskilde, Køge og Gentofte). Det har været ophold på mellem 6 og 14 dage, men hospitalspræster har vi aldrig set under disse ophold. Ingen stedet på sygehusene har vi set eller hørt noget om hospitalsgudstjenester og hospitalspræster eller set noget om at sådanne findes. Ingen steder har der været nævnt sådanne, og vore hjemlige præster så vi heller ikke noget til - hvordan skulle de også kunne vide, at vi var på sygehuset?

Der er virkelig brug for, at præsten er mere synlig på sygehuset blandt patienterne, så der var mulighed for samtale - frem for en bog i sengebordsskuffen.

Christian Nørgård, Allehelgensgade 23F, Roskilde