Privat u-landsstøtte med skatterabat

Investeringsforeninger kan med skattefordel hvert år yde op til to procent af formuen til humanitære og almennyttige organisationer og foreninger, der yder bistand til u-land

Investeringsforeninger kan med skattefordel hvert år yde op til to procent af formuen til humanitære og almennyttige organisationer og foreninger, der yder bistand til u-land. -
Investeringsforeninger kan med skattefordel hvert år yde op til to procent af formuen til humanitære og almennyttige organisationer og foreninger, der yder bistand til u-land. - . Foto: stock.xchng.

I KRISTELIGT DAGBLAD den 27. november kommer Benny Adriansen på den ene side ind på, at oppositionen i valgkampen kritiserede, at et flertal i Folketinget fra 2002 har bevilget en lavere andel af landets samlede produktion (BNP) til u-landsbistand end i årene før og gerne så en forøgelse.

På den anden side må Benny Adriansen nævne, at han hvert år siden 1976 har stemt dørklokker for Røde Kors en gang om året, og hvert år konstateret, at giverlysten i den danske befolkning er ret så beskeden.

I den forbindelse er det værd at nævne en lovformelig vej til forening af disse tilsyneladende modsætninger: Folketinget (undtagen Enhedslisten) vedtog allerede i 2002, at investeringsforeninger hvert år kan yde op til to procent af formuen til humanitære og almennyttige organisationer og foreninger, herunder sådanne, der yder bistand til u-lande.

Etik Invest er hidtil den eneste investeringsforening, der har valgt at arbejde under denne regel, som sikrer yderen en skatterabat på op til cirka 60 procent afhængig af de individuelle forhold, herunder om der er tale om investeringsbeviser i aktieafdelinger eller i en obligationsafdeling.

DENNE MULIGHED er desværre hidtil kun blevet anvendt i mindre omfang, blandt andet fordi foreningens afkast i de første år var præget af, at dot com-boblen bristede, og af virkningerne af terrorangrebet den 11. september 2001 på aktiemarkederne. Dertil kom uheldige forsøg på at finde de rigtige aktier og obligationer at investere i. Det har Etik Invest lagt bag sig ved at gå over til midt på vejen-investeringspolitikker, således at man undgår tab i forhold til markedsudviklingen.

Etik Invest har desværre ikke økonomiske ressourcer til at bruge betalt marketingarbejde til at gøre sig kendt i bredere kredse. Et andet forhold er, at det kræver investeringsmidler at udnytte reglen om skatterabat, som er klart mere fordelagtig end både almindelige gaver og gavebreve undtaget for aktieindkomster under første niveau-grænsen.

Bidragyderen kan selv bestemme, hvilken organisation der skal modtage bidraget. Detaljer kan findes på www.etikinvest.dk, herunder at de fleste ikke behøver at gribe til frie midler, men kan flytte midler under Den Særlige Pensionsopsparing til en afdeling under Etik Invest med bidrag til blandt andre u-landsorganisationer.

Lars Tybjerg,
formand for investeringsforeningen Etik Invest,
Emmasvej 7,
Gentofte