Religiøse reklamer. Danskeres hykleri er totalt

At krænke menneskers ytringsfrihed og religionsfrihed er åbenbart ved at blive en helt almindelig og acceptabel del af dansk kultur, skriver Kaj Bollmann

Det brasilianske landshold lagde sig på knæ i græsset og bad, da de havde vundet finalen i fodboldturneringen Confederations Cup i Sydafrika i søndags. -
Det brasilianske landshold lagde sig på knæ i græsset og bad, da de havde vundet finalen i fodboldturneringen Confederations Cup i Sydafrika i søndags. -. Foto: .

DE TO BRASILIANSKE fodboldstjerner Kaká og Lucio fejrede finalesejren i Confederations Cup med at falde på knæ og takke Gud, smide landholdstrøjen og afsløre ens undertrøjer med påskrifter som "I belong to Jesus" og "I love Jesus" (Jeg tilhører Jesus og Jeg elsker Jesus).

Det har hensat den halve fodboldverden i chok. Det internationale fodboldforbund FIFA vil forbyde det, medens det europæiske, UEFA, er mere besindige. Herhjemme har DBU's generalsekretær straks kaldt handlingen "forkastelig" og krævet omgående indskriden.

Dagbladet Politiken har på sin onlineudgave inviteret læserne til at svare på, om det er i orden med religiøs reklame i sport. I indgangsteksten sammenligner man Kakás T-shirt med, at der ville have stået "I love Hitler"! Så er niveauet ligesom lagt. Og det strømmer da også ind med forarget afstandtagen, blandet med de sædvanlige anklager mod religionen for alt ondt i hele verden. Og så enkelte lidt spagfærdige forsvar for ytringsfrihed og retten til religiøse ytringer på linje med andre.

MAN KAN DISKUTERE smag og stil i de omtalte religiøse reklamer. Det var nok ikke lige noget, ret mange danske kristne ville bryde sig om at udfolde på helt samme måde. Man ser da - endnu - Caroline Wozniacki gøre undseligt korstegn efter en sejr, men ellers er vi jo relativt blufærdige

Men når det er sagt, er der et imponerende hykleri i, at de selvsamme fodboldpinger, som gladelig tvinger deres spillere til at løbe rundt som levende reklamesøjler for alle mulige både suspekte (IT Factory), skadelige (Carlsberg) og mere uskyldige firmaer for de hellige sponsorkroners skyld, får kvababbelser over, at Kaká og Lucio åbent vedgår, at de elsker Jesus uden at få sponsorpenge fra ham!

Aggressive kommercielle reklamer, indirekte pornoficering for eksempel ved, at kvindelige beachvolleyspillere tvinges til at spille i dragter, hvis art intet har med hensigtsmæssigheden for sporten at gøre, men kun med eksponeringen af kvindekroppen, er åbenbart nemme at sluge i forhold til offentligt at vedgå sin tro også som moderne sportsperson.

DET ER VIGTIGT, at vi tager offensiven mod religion i det offentlige rum alvorligt. At sidestille Jesus med Hitler som begrundelse for et forbud, og at krænke menneskers ytringsfrihed og religionsfrihed er åbenbart ved at blive en helt almindelig og acceptabel del af dansk kultur.

Interessant i et land, hvor håndboldklubber med tilknytning til KFUM i generationer har spillet en stor rolle på topplan, og hvor KFUM Idræt stadig er en betydelig idrætsorganisation. Nå, det er måske ikke længere alment kendt, hvad KFUM betyder?

Kaj Bollmann er generalsekretær i Kirkefondet og bispekandidat i Københavns Stift