Salmebogen holder stadig

Otte år efter, at Den Danske Salmebog blev taget i brug, har en række medier, herunder Kristeligt Dagblad, bragt en artikel om en bogbinder og en præst, der kritiserer salmebøgernes fysiske kvalitet og siger, at de går op i limningen.

Den danske salmebog.
Den danske salmebog. Foto: Niels Åge Skovbo.

Lad os på den baggrund til beroligelse for alle med interesse for salmebogens ve og vel slå nogle ting fast.

Først og fremmest må vi være enige om, at salmebogen har en enestående og samlende betydning for kirkelivet i Danmark. Heraf følger, at den heldigvis også bliver flittigt brugt.

LÆS OGSÅ: Salmebogen går i stykker

Derfor er og bliver det kun naturligt, at flere kirker rundt omkring i landet nu begynder at få slidte eller i nogle tilfælde ligefrem ødelagte salmebøger.

I de første fem år, efter at den nye salmebog i pinsen 2003 blev taget i brug, havde alle kirker haft fuld ombytnings- og returret på salmebogen ved berettiget reklamation. Hvor mange andre bøger eller produkter, som bruges flere gange hver eneste uge og ofte er placeret i lokaler med store udsving i temperatur og fugtighed, vil kunne leveres med den samme garanti for kvalitet?

Omtrent en procent af landets kirker har benyttet sig af muligheden for at bytte eller returnere den nye salmebog i årene 2003 til 2008. I disse år vandt salmebogen også Forlæggerforeningens pris for godt boghåndværk, ligesom Dansk Teknologisk Institut kvalitetstestede salmebogen og godkendte den uden anmærkninger.

På den baggrund må vi konkludere, at de problemer med kvalitet, der nu rejses, set i det store perspektiv er af begrænset omfang, og at de altovervejende må skyldes slitage og flittig brug snarere end kvaliteten af det oprindelige produkt.

Om de bogbindere, der nu lover guld og grønne skove med nyindbinding af gammelt papir, kan levere et bedre produkt, kan ingen sige, før der er gået yderligere otte år, og den daglige brug i menigheds- og kirkelivet har sat sine gode spor.

Men som ansvarlige for at udgive og producere Den Danske Salmebog har Det Kgl. Vajsenhus i samarbejde med Bibelselskabets Forlag allerede i 2009 taget en række initiativer, der skal fremtidssikre salmebogens fysiske kvalitet til rimelige priser.

Alle oplag af salmebøgerne er siden 2009 blevet forsynet med et endnu mere slidstærkt bogomslag. Samtidig er ryggen på selve bogblokken blevet forstærket yderligere. Det er et af verdens førende trykkerier inden for bibler og salmebøger, hollandske Jongbloed, der har skabt det nye produkt. Det er også Jongbloed, der trykker og indbinder Folkehøjskolens sangbog i Danmark. I den forløbne måned har Det Kgl. Vajsenhus Forlag sendt et gratis prøveeksemplarer af den forbedrede og forstærkede kirkesalmebog til orientering til alle landets kirkekontorer.

Prisen for kirker, der skal have mere end 25 eksemplarer ad gangen, er under 200 kroner inklusive moms, kirkens eget navn sat med guldtryk på alle bøgerne samt forsendelse. Ved at benytte dette tilbud kan landets kirker samtidig solidarisk fortsætte med at støtte den sag, som siden 1700-tallet har været et positivt kendetegn for udgivelsen af alle autoriserede salmebøger i Danmark.

For overskuddet ved salget af salmebøgerne fra Det Kgl. Vajsenhus, som Bibelselskabet medvirker til at producere, går til at drive en skole for omkring 400 socialt udsatte børn af enlige forsørgere, forældreløse børn og børn anbragt i familiepleje. Børnene kommer fra mere end 20 kommuner. Ordet Waise er tysk og betyder forældreløst barn. Uden indtægterne fra salmebøgerne skal Vajsenhuset indskrænke aktiviteterne eller sige nej til at hjælpe en række børn med store behov.

I en ideel verden går salmebøger af høj kvalitet til en fornuftig pris hånd i hånd med dette dybere sociale og diakonale sigte. Vi lytter gerne til alle, der har forslag til, hvordan Det Kgl. Vajsenhus i samarbejde med Bibelselskabet bedst muligt opfylder denne vigtige opgave.

Martin Agerbak Madsen er leder af Det Kgl. Vajsenhus skole og forlag. Morten Thomsen Højsgaard er generalsekretær for Bibelselskabet