Sammen skal vi afskaffe vold mod kvinder

Vi skal sammen tage ansvar, involvere os og bryde tabuerne, hvis vi skal afskaffe vold mod kvinder, mener Susanne Philipson fra kvinde- og krisecenteret Danner

Den 25. november er FN's internationale dag for afskaffelse af kvindevold.
Den 25. november er FN's internationale dag for afskaffelse af kvindevold. . Foto: BAX LINDHARDT/.

I DAG på FNs internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder bliver næsten 100 kvinder i Danmark udsat for fysisk vold af deres partner. Det var lige så mange i går og er lige så mange i morgen.

Tager vi resten af verden med, viser de skræmmende tal, at hver tredje kvinde i løbet af sit liv bliver udsat for fysisk eller seksuel vold af sin partner. Den største sundhedsrisiko for en kvinde er at blive slået ihjel i eget hjem! Det må vi aldrig glemme eller stiltiende acceptere! Vi skal tage tallene og kvinderne alvorligt og give sagen al den opmærksomhed, som er nødvendig for at eliminere volden.

LÆS OGSÅ: Tal åbent om det, når kæresten slår

Vi har alle sammen pligt til at reagere. Det har vi i Danner som privat organisation. Det har den danske regering, og det har danskerne. Vi bryster os i dette land af at være nået langt på ligestillingsområdet. Det forpligter, og derfor skal vi give alle de kvinder, som ikke kan sige fra, kæmpe eller råbe op, en stemme. Og samtidig huske på, at vold mod kvinder både er et nationalt og et internationalt anliggende. Hvis vi alle i fællesskab tager ansvar, kan vi gøre en forskel globalt. Og det er netop, hvad denne dag handler om.

I Danner arbejder vi hver dag for en verden fri for vold mod kvinder og børn. Vi gør det i vores forebyggende arbejde, vi gør det, når en kvinde træder over dørtrinnet til vores krisecenter, og vi gør det i vores projekter og gennem samarbejder i Afghanistan, Tunesien og MENA-regionen (Mellemøsten og Nordafrika, red.).

VI SER OS SELV som en del af den globale verden og arbejder på at styrke vores internationale netværk gennem tætte partnerskaber, hvor formålet er at støtte og styrke arbejdet omkring kvinders rettigheder og bekæmpelse af vold mod kvinder og børn.

Partnerskaberne er ikke kun vigtige for, at en organisation som Danner, der har drevet krisecenter i næsten 35 år, kan øse ud af sin viden. De betyder også, at vi internationalt kan skubbe på og påvirke både kvinders og mænds opfattelse af vold i nære relationer.

Det er bydende nødvendigt, at vi ændrer hele tankesættet omkring, at vold er helt okay. Vi må ikke lære hinanden eller vores børn, at det er i orden at slå i frustration eller for at straffe. I en undersøgelse, som Unicef står bag, mener over halvdelen af kvinderne mellem 15 og 49 år, at en mand er berettiget til at slå sin kone under særlige forhold. 68 lande deltog i undersøgelsen. Lad mig med det samme slå fast med lange, brede søm: Det er aldrig i orden at slå sin kone eller sin mand for den sags skyld.

Vores internationale arbejde i Danner giver også en stor kulturel viden og forståelse, som er uundværlig i arbejdet på Danners krisecenter, hvor en del af kvinderne har en anden etnisk og kulturel baggrund end dansk. Samtidig bekræfter det os i, at vold mod kvinder har de samme frygtelige følgevirkninger, uanset hvor i verden den finder sted. Det gør lige så ondt og er lige så ødelæggende for en kvinde, uanset om hun kommer fra Rabat eller Roskilde.

Derfor lyder opfordringen på denne internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder, at vi sammen tager ansvar, involverer os og bryder det tabu, som vold mod kvinder og børn er. Nationalt og internationalt.

Susanne Philipson er direktør i kvinde- og krisecentret Danner