Sex hører til i et parforhold

DEBATINTERVIEW: Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti har mødt hård kritik og hovedrysten for sit forslag om, at unge skal praktisere seksuel afholdenhed og undervises i sundere seksualværdier

-- Jeg ser gerne, at det ikke længere er tabu eller ildeset at diskutere værdier i forhold til unges seksualitet, siger Martin Henriksen, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, der tidligere på ugen gik ud som fortaler for seksuel afholdenhed og en bedre seksualmoral hos de helt unge. -- Foto: Scanpix.
-- Jeg ser gerne, at det ikke længere er tabu eller ildeset at diskutere værdier i forhold til unges seksualitet, siger Martin Henriksen, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, der tidligere på ugen gik ud som fortaler for seksuel afholdenhed og en bedre seksualmoral hos de helt unge. -- Foto: Scanpix.

Skal man tro en gammel talemåde, er kun jernbanedriften sværere at styre end seksualdriften.

Måske er det derfor, at Dansk Folkepartis folketingsmedlem Martin Henriksen blev mødt med kritik, hovedrysten og drillende bemærkninger, da han tidligere på ugen gik ud som fortaler for seksuel afholdenhed og en bedre seksualmoral hos de helt unge.

Forslaget om en mere værdiladet seksualdebat indgår i et oplæg til en samlet ungdomspolitik, som den 27-årige Martin Henriksen er ved at udarbejde for Dansk Folkeparti.

Hvad er problemet egentlig, Martin Henriksen?

– Vi ser gerne, at det ikke længere er tabu eller ildeset at diskutere værdier i forhold til unges seksualitet. Det handler ikke om at moralisere, men om at danne en modvægt til den indflydelse, som medier og ungdoms-tv har på unges seksualitet og selvopfattelse.

Jeg har selv overværet en times seksualundervisning og synes faktisk, at det var ret bemærkelsesværdigt, hvor mange af de unge, der sagde, at det var svært at tale med deres forældre om de tanker, de gjorde sig i forhold til deres seksualitet.

Men er der noget tabu? Sex fylder meget i medierne, men der tales også meget om pornoficeringen af det offentlige rum og om mediernes kvindesyn. Den debat har de unge vel også bemærket?

– Der er mange unge, der har et meget fornuftigt syn på de her ting. Undersøgelser viser også, at ganske mange unge er enige i de ting, jeg nu siger. Men der er også grupper af unge, der måske på grund af en dårlig opvækst, hvor forældrene ikke har været tydelige i deres krav til de unge, kan have svært ved at have normale, tillidsfulde relationer til andre mennesker. Det kan eksempelvis være unge piger, der har fået et usundt indtryk af, hvordan man skaber et forhold til det andet køn.

– Hvis vi kan få åbnet debatten og diskuteret værdier, vil flere blive bevidste om, at seksualitet også handler om værdier. Og så vil det blive lettere for den store gruppe af fornuftige unge at give gode råd til venner og veninder med et usundt forhold til sex, uden at de af den grund opfattes som moraliserende.

Du taler ligefrem om afholdenhed?

– Det var måske også det forkerte ord at bruge. Nu fremlægges det ,som om jeg vil slå de unge i hovedet med Bibelen og sige, at man skal gøre sådan og sådan, at man ikke må dyrke sex før ægteskabet. Det har jeg slet ikke selv været i stand til at leve op til. Skal man bruge den gammeldags terminologi, er jeg da også selv et "uægte barn". Men jeg vil gerne have, at vi kan diskutere vilkårene om unges syn på sex, uden at det skal opfattes som moraliseren.

– Det er et problem, at unge bliver bombarderet med, at den perfekte mand og perfekte kvinde skal se ud på en ganske bestemt måde. Vi ved, at der er nogen, der får et ringere selvværd på grund af det billede, der tegnes i medierne.

Det kan virke paradoksalt, at du taler for seksuel afholdenhed præcis samme dag som familieminister Carina Christensen (K) opfordrer danskerne til at få flere børn?

– Ja, det kan det. Men så skal man vide, at jeg i oplægget til en ungdomspolitik også taler for en højere SU til studerende på barselsorlov. Hvad jeg bekymrer mig om, er de 15-16-årige. Det må være muligt at sige, at unge i den alder ikke bør få børn, uden at det skal udlægges, som om jeg nu vil bestemme over folks seksualliv. Men derudover er jeg faktisk helt enig med Carina Christensen.

I forbindelse med dit udspil har du fortalt, at du selv havde din seksuelle debut som 16-årig. Hvorfor var det rigtigt for dig, men ikke for dem, der nu er lidt

yngre end dig?

– Ja, jeg havde min seksuelle debut som 16-årig, og det synes jeg stadigvæk er fint nok. Det handler netop ikke om, at jeg vil sætte en ny aldersgrænse for unges seksualliv. Men det afgørende er, at jeg dengang var i et parforhold med en, jeg var glad for. Vi var trygge ved hinanden, og derfor var det en god måde at have sin seksuelle debut på i stedet for at drikke sig fuld til en fest og gøre noget, som man alligevel ikke kan huske bagefter.

Det vigtige er bare at åbne for en diskussion om de rammer, der er og bør være om de unges seksualliv. Mange unge håndterer det godt, men nogle er sårbare og kan have et usundt forhold til sex. Det kan også være piger, der kun er vokset op sammen med deres mor og derfor har svært ved at have et normalt forhold til en mand.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk