Stop den kollektive mistænkeliggørelse af alle trossamfund uden for folkekirken

Grundloven har siden 1849 foreskrevet, at ”de fra folkekirken afvigende trossamfunds forhold ordnes ved lov”. Når dette løfte nu endelig bliver indfriet, kan det ikke passe, at processen skal styres af populisme mod radikal islam, skriver Tonny Jacobsen og Bent Hylleberg

Stop den kollektive mistænkeliggørelse af alle trossamfund udenfor folkekirken, skriver Tonny Jacobsen og Bent Hylleberg. Her ses en lovsangsleder under et "mirakelmøde" i en frikirke i Hellerup.
Stop den kollektive mistænkeliggørelse af alle trossamfund udenfor folkekirken, skriver Tonny Jacobsen og Bent Hylleberg. Her ses en lovsangsleder under et "mirakelmøde" i en frikirke i Hellerup. .

Vi var som frikirker kritiske, da daværende kirkeminister Manu Sareen (R) nedsatte et udvalg for at komme med forslag til lovgivning for trossamfund uden for folkekirken. Vores kritik gik dels på, at trossamfundene ikke fik sæde i udvalget, dels på, at det lugtede af en øvelse med det negative udgangspunkt, at man ville have styr på rabiate muslimske fællesskaber. Et negativt udgangspunkt, som kunne gøre livet besværligt for alle trossamfund.

Udvalget, som ledes af Hans Gammeltoft-Hansen, har arbejdet i cirka halvandet år. Sidste år i maj blev alle trossamfundene inviteret til en høring. Her lovede man os, at man ville tage vore ønsker og bekymringer alvorligt. Det har vi ingen grund til at tvivle på vil ske.

I forbindelse med TV 2’s dokumentar om en række danske moskéers forkyndelse og rådgivning får stort set hele det politiske spektrum brug for at fremstå handlekraftigt over for det stykke Mellemøsten, der lever sit liv i de pågældende moskéer, selvom problematikken har været kendt i årevis. Den efterfølgende debat giver os som frikirker en grim mistanke om, at alle trossamfund uden for folkekirken står til en kollektiv mistænkeliggørelse i politikernes forsøg på at få skovlen under de pågældende imamer. Grundloven har siden 1849 foreskrevet, at ”de fra folkekirken afvigende trossamfunds forhold ordnes ved lov”.

Når dette løfte endelig bliver indfriet, kan det ikke passe, at processen skal styres af populistiske forsøg på at komme med udmeldinger om radikal islam.

Naser Khader (K) er utålmodig efter halvandet års udvalgsarbejde. Trossamfundene har snart ventet i 170 år på, at Grundlovens løfte skulle indfries! Så vis dog den respekt, at vi får en lovgivning, der møder os med tillid og respekt.

En lovgivning, som anerkender, at trossamfundene har spillet – og spiller – en vigtig rolle i det danske samfund, og som sikrer, at vi ikke bliver underlagt forhippede tiltag fra politikere med kløe i ”handlingsfingeren”.

Hvor mange udenlandske kristne forkyndere har givet problemer for det danske samfund? Og dog er det dem, der kommer til os, der – langt mere end muslimske imamer – er blevet ramt af stramninger for indrejse for udenlandske forkyndere. Hvor mange frikirker har modvirket integration og samfundssind? Og dog skulle også vi, der er født og opvokset i Danmark, pludselig til at skrive under på, at vi taler et ordentligt dansk for at få vielsestilladelse!

Vi er overbeviste om, at Trossamfundsudvalget med Hans Gammeltoft-Hansen for bordenden kan gøre det betydeligt mere intelligent end emsige politikere. Så lad dog udvalget få arbejdsro!

Tonny Jacobsen er talsmand for FrikirkeNet, og Bent Hylleberg er formand for Baptistkirken