Det arabiske forår er blevet koldt: Styrk de demokratiske kræfter blandt unge i Egypten

Vi bør i disse tider, hvor udemokratiske grupper og terrororganisationer fylder mest i mediebillederne fra Mellemøsten, støtte de demokratiske kræfter i et af Mellemøstens mest indflydelsesrige lande, skriver en række ungdomspolitikere på tværs af politiske skel

"Et parlamentsvalg er for nylig overstået i Egypten. Det er ikke meget, vi har hørt om valget i de danske medier. Der er måske heller ikke så meget at skrive hjem om."
"Et parlamentsvalg er for nylig overstået i Egypten. Det er ikke meget, vi har hørt om valget i de danske medier. Der er måske heller ikke så meget at skrive hjem om.". Foto: Foad Algarnosy.

Næsten fem år er gået, siden verden fulgte de sejrsberusede, syngende og stolte egyptere på Tahrir-pladsen i Kairo. Alles øjne var på Egypten. Alle blev forført af det arabiske forår og af Egyptens seje ungdom, der trodsede politiets kugler og rejste sig mod 30 års undertrykkelse.

Et parlamentsvalg er for nylig overstået i Egypten. Det er ikke meget, vi har hørt om valget i de danske medier. Der er måske heller ikke så meget at skrive hjem om.

Og så alligevel. Præsident Abdel Fattah al-Sisis politiske modstandere forhindres i at stille op til valget, og valgdeltagelsen er alarmerende lav. Næsten ingen repræsentanter fra Egyptens tidligere så håbefulde ungdom er kommet ind.

Unge forhindres af bureaukratiet i at komme på valglisterne. Kun cirka halvdelen af de stemmeberettigede unge mødte op for at deltage i valget. Vi er bekymrede, når unge mennesker trækker sig fra den demokratiske proces.

De danske ungdomspartier har siden de egyptiske oprør i 2011 forenet sig i et tværpolitisk samarbejde med unge fra egyptiske partier, som har et erklæret ønske om at fremme en demokratisk udvikling af Egypten.

I dag er der mere brug for samarbejdet end nogen sinde før. Aldrig har de demokratisk orienterede unge været mere isolerede og udfordrede.

Vi slår hermed et fælles slag for, at vi i disse tider, hvor udemokratiske grupper og terrororganisationer fylder mest i mediebillederne fra Mellemøsten, sætter fokus på og støtter op om de demokratiske kræfter i et af Mellemøstens mest betydningsfulde og indflydelsesrige lande.

For i Danmark kan vi noget særligt. Vi er gode til at samarbejde på tværs af politiske skel, når vi har et højere mål. Og vi kan indgå i fredelig dialog med vores politiske modstandere. I hvert fald, når kameraerne er slukkede.

Det kan egypterne også. De mangler bare et forum, hvor de kan udvikle den demokratiske samtale i. Det tilbyder vi dem i vores tværpolitiske netværk.

Vi står sammen om et Danmark, som arbejder for de stærke demokratiske kræfter i Egypten. For et Egypten, hvor politiske modstandere taler sammen i stedet for at forfølge hinanden, og hvor unge mennesker har indflydelse på politiske beslutninger.

Et Egypten, hvor unge mennesker tiltrækkes af stærke, demokratiske fælleskaber. Det er det, vi arbejder sammen for.

Kommentaren er underskrevet af: Esben Korsgaard, Trine Thomhav og Nicklas Lauritzen fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Emil Ipsen, Katrine Robsøe og Frederik Brogaard fra Radikal Ungdom, Mike Christensen, Dennis Vestergaard og Christina Torbensdottir Kirkeby fra Venstres Ungdom, Alexander Ryle og Maiken Kristensen fra Liberal Alliances Ungdom og Espen Krogh og Kim Risbjerg Madsen fra Konservativ Ungdom