Sundhedsminister: Nu sætter vi ind mod overbelægning

Med finanslovsaftalen kan vi nu give et markant løft til indsatsen over for de ældre medicinske patienter. Vi har en ambition om at få bragt overbelægningen ned, skriver sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V)

"Over de kommende fire år afsætter vi 1,2 milliarder kroner til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient. Det skal ses i lyset af, at der blev afsat 200 milloner kroner over fire år til den seneste handlingsplan under den tidligere SR-regering," skriver Sophie Løhde.
"Over de kommende fire år afsætter vi 1,2 milliarder kroner til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient. Det skal ses i lyset af, at der blev afsat 200 milloner kroner over fire år til den seneste handlingsplan under den tidligere SR-regering," skriver Sophie Løhde. Foto: Claus Bech.

Det er uværdigt, når patienter placeres på gangene eller i skyllerum. Derfor skal vi have gjort noget ved overbelægningen på sygehusene.

Det har jeg sagt mange gange - og såmænd fordi jeg mener det dybt alvorligt. Derfor har regeringen også med den netop indgåede finanslovsaftale afsat et stort beløb til området. Når Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup, derfor spørger her i avisen, hvornår der sker noget på området, så er svaret: det gør der nu.

Med finanslovsaftalen kan vi nu give et markant løft til indsatsen over for de ældre medicinske patienter. Over de kommende fire år afsætter vi 1,2 milliarder kroner til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient. Det skal ses i lyset af, at der blev afsat 200 milloner kroner over fire år til den seneste handlingsplan under den tidligere SR-regering.

Men hvad skal pengene så gå til - og rykker det noget? Pengene skal gå til to ting: Først og fremmest skal vi lave en akutpakke mod overbelægning. For jeg er helt enig med Bjarne Hastrup i, at overbelægningen er et stort problem - og derfor kan vi heller ikke bare vente. Akutpakken skal især fokusere på sygehusene, så vi i første hug sætter ind dér, hvor problemet med patienter på gangene er.

Det næste, der skal ske, er, at vi skal lave en handlingsplan for den ældre medicinske patient. Den skal have et bredere sigte, så vi kan sætte ind både før, under og efter indlæggelse. For løsningen skal ikke kun findes på sygehusene, men også i kommunerne og almen praksis, som tager hånd om de ældre både før og efter, de bliver indlagt.

Det er et problem, hvis nogle kommuner i det daglige ikke i tilstrækkelig grad får forebygget, at de ældre bliver dehydrerede, fordi de ikke får nok at drikke, eller at eksempelvis en blærebetændelse udvikler sig, med det resultat at en sygehusindlæggelse bliver nødvendig.

Med handlingsplanen skal vi sikre, at de svageste ældre ikke bliver udskrevet den ene dag for så at blive unødigt genindlagt den næste. Det er både dybt urimeligt for den enkelte og en dårlig forretning for samfundet.

Derfor vil jeg gerne understrege, at en bedre og mere sammenhængende indsats over for ældre patienter er en af regeringens absolutte hovedprioriteter.

Med både akutpakke og handlingsplanen for den ældre medicinske patient går vi seriøst til værks. Og det er selvfølgelig, fordi vi har en ambition om at få bragt overbelægningen ned.

Sophie Løhde (V) er sundheds- og ældreminister