Sygeplejen har en lang historie

SYGEPLEJE: En del af den nyere forskning, som er foretaget herhjemme, lægger fokus på kaldet og det religiøses betydning for sygeplejen

Tak til biskop Jan Lindhardt for refleksionerne over sygeplejerskeuddannelsen og fagets behov for at forstå sine historiske rødder i indlægget "Hospitalet udspringer af kristendommen" i Kristeligt Dagblad den 1. september.

Vi kan hertil tilføje, at siden uddannelsen til sygeplejerske blev formaliseret for mere end 100 år siden, har kundskaben om, "hvem der gik forud" været vigtig. De første veluddannede sygeplejersker, der stod for undervisningen, sørgede for, at den historiske linje i faget tilbage til oldkirken blev præsenteret for de nye elever. De skulle bibringes et vist mål af almen viden og blive bevidst om deres eget og fagets værd. Undervisning i fagets historie blev en vigtig del af hele dannelsesprocessen til at blive "den gode sygeplejerske" – og som sådan både et pædagogisk og didaktisk projekt. Diakonissestiftelsen på Frederiksberg var med dets stiftelse i 1863 det første uddannelsessted for sygepleje i Danmark. Hurtigt fulgte andre steder som Frederiks Hospital og Københavns Kommunehospital efter med et mere verdsligt syn på sygeplejen, og den første selvstændige skole blev etableret på Bispebjerg Hospital i 1913. Men det lå bestemt i tiden og med de personligheder, der prægede faget i dets første årtier, at den religiøse baggrund var vigtig, ligesom sygeplejen blev opfattet som et kald og ikke et almindeligt lønarbejde.

I løbet af 1970'erne forsvandt opfattelsen af sygeplejen som et kald definitivt. Lønkampe og demonstrationer for bedre forhold i sygeplejefaget cementerede en ny tid for sygeplejen. Nye tider i uddannelsen betød ikke, at historieundervisningen forsvandt, men den havde ikke samme status som tidligere.

I de sidste tyve år er der imidlertid blevet forsket i sygeplejens historie internationalt og nationalt i erkendelsen af, at historien og rødderne er vigtige at kende, og at historien kan være med til at kvalificere synet på nutidens problemstillinger. En del af den nyere forskning, som er foretaget herhjemme, har netop haft fokus på kaldet og de religiøse ordners betydning for sygeplejen. I Danmark har der i moderne tid været sytten hospitaler drevet af katolske ordenssamfund og to drevet af diakonissehuse. De har i vid udstrækning været bærere af den kaldsbetonede sygeplejetradition, og de har gennem en markant indsats været med til at opbygge den velfærdsmodel, som kendetegner det danske sundhedsvæsen i dag.

Dansk Sygeplejeråd tog i midten af 1980'erne initiativ til at oprette et videnscenter for sygeplejens historie, og i 1999 åbnede Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding. I anledning af Renæssanceåret 2006 kan en udstilling netop nu ses om sygeplejens rødder i klostervæsnet, og hvad reformationen betød for sygeplejens udvikling både i Danmark og i Europa.

Inger-Marie Børgesen,

museumsleder på Dansk Sygeplejehistorisk Museum,

Fjordvej 152,

Kolding.

Susanne Malchau, lektor, ph.d., Institut for Folkesundhed,

Afdeling for Sygeplejevidenskab, Aarhus Universitet,

Høegh-Guldsbergs Gade 6A.,

Århus C