Tillykke med huen: Du skal nu ud i verden

Så kom dagen, du har ventet i spænding på. Jeg håber af hele mit hjerte, at du nyder hvert øjeblik. I denne tid vil store ord blive sagt, og evige minder etableres, skriver lærer

Kære student, du er næsten født ind i 2000'erne, en tid, hvor Facebook, Instagram, YouTube og senest selfies er det bærende element i ungdomskulturen, hvor vi fremstiller os selv, skriver lærer. Her ses unge studenter, der er hoppet i Storkespringvandet på Strøget i København.
Kære student, du er næsten født ind i 2000'erne, en tid, hvor Facebook, Instagram, YouTube og senest selfies er det bærende element i ungdomskulturen, hvor vi fremstiller os selv, skriver lærer. Her ses unge studenter, der er hoppet i Storkespringvandet på Strøget i København. Foto: © Corbis. All Rights Reserved.

Kære student! Så kom dagen, du har ventet i spænding på. Jeg håber af hele mit hjerte, at du nyder hvert øjeblik. I denne tid vil store ord blive sagt, og evige minder etableres.

Jeg blev selv student i 2011. Jeg græd til samtlige eksaminer, presset var enormt, og 10-taller var ikke nok. I år førte jeg min første klasse til eksamen på et gymnasium i Jylland. Presset var ikke mindre for de elever, jeg nu var eksaminator for, men jeg ved heller ikke, om det var større.

Måske har du set ”Frost”, en tegnefilm, der har fået stor succes verden over. Den handler om det at være søstre, om prinsesserne Anna og Elsa. Den handler om det at turde være noget for hinanden og det, kærlighed mellem mennesker overvinder, selv hjertets ensomme angst, Elsas frygtelige forbandelse, der gør hele verden til is og sne.

Det er nok ikke uden grund, at en film med netop fællesskab som tema har fået så stor succes i en verden, hvor vi dyrker os selv mere, end vi tænker på hinanden.

KÆRE STUDENT, du er næsten født ind i 2000'erne, en tid, hvor Facebook, Instagram, YouTube og senest selfies er det bærende element i ungdomskulturen, hvor vi fremstiller os selv. Du er vokset op i en tid, hvor regeringen opfordrer til konkurrence, til fremdrift, og hvor det seneste valgslogan er: ”Vi skal videre.”

Du er tidligt blevet spurgt: ”Hvad vil du være, når du bliver stor?”. - For der hersker et tidligt krav om retning, fremtidsplaner, selvstændighed og effektivitet.

En hollandsk biolog, Frans de Waal, mener, at mennesket grundlæggende kan udvise to slags adfærd: Den ene består af konkurrerende individualisme og egoisme, den anden af samarbejde og solidaritet. Den første er i særlig grad den adfærd, samfundet dyrker. Egoismen og konkurrencen.

Men det er den sidste adfærd, jeg håber, du vil bevare og forsvare her i dit tidlige voksenliv. Jeg tror ikke, lykken eller den meningsfulde tilværelse findes i konkurrencen, 12-tallet eller den ultimative frigørelse. Jeg tror, vi skal finde os selv og de meningsfulde valg i øjnene på hinanden, i fællesskabet.

OG SÅ ER VI TILBAGE til de to søstre fra ”Frost”, Anna og Elsa. De er noget for hinanden, de har en kærlighed til hinanden. Elsa prøver at overvinde en kamp alene, men det er først, da Anna ofrer sig, i ”sand kærlighedshandling”, at alt det frosne tør, at solen kommer, og verden er værd at leve i. Det er i fællesskabet, i samarbejdet, at værdierne findes.

Du har i denne tid nået en milepæl i livet, hvad enten du har jagtet 12-taller, snavet adskillige medstuderende, begge dele eller noget helt andet. Du skal nu ud i verden. Jeg håber, du vil tage dig tid til at se den verden, der omgiver dig. Jeg håber, du vil turde tvivle på din viden og se de åbne vidder.

Du vil i de næste mange år komme til at finde dine livsværdier, og jeg står ikke her med svaret på din søgen. Men jeg har nu ridset de to mest ekstreme alternativer op. En verden med kærlighed og solidaritet eller en verden med konkurrence og egoisme.

Derfor er det vigtige spørgsmål at stille dig selv måske ikke, hvad du vil være, men hvad du vil være en del af. Du er en del af mange fællesskaber. I mine øjne har du potentialet til at blive et fantastisk omsorgsfuldt menneske, en humoristisk sjæl og en gave for alle, der har dig i deres liv.

Så lad os udbringe en skål for studenterne, de sødeste mennesker, ungdommen og modet til fællesskabet. Fra en ung gymnasielærer og tidligere 12-talspige, der tog fejl og valgte om...

Debarindlægget er skrevet af Tenna Ida Udesen, gymnasielærer, højskolelærer og studerende ved Aarhus Universitet, Rådmand Liisbergs Gade 3, 3. th., Aarhus