Danmarks Radio: Vi hylder bredden og variationen i trosstoffet

Generalsekretæren i Kirke & Medier sparker åbne døre ind, når han efterspørger udvikling af DR Kirken, mener Morten Thomsen Højsgaard, der er redaktionschef for DR Historie & Tro

"DR Kirken låser sig ikke fast på en bestemt form eller en særlig teologi. DR hylder bredden og variationen, som sikrer, at så mange borgere og seere og interesser som muligt bliver tilgodeset på tværs af DR's kanaler," siger Morten Thomsen Højsgaard.
"DR Kirken låser sig ikke fast på en bestemt form eller en særlig teologi. DR hylder bredden og variationen, som sikrer, at så mange borgere og seere og interesser som muligt bliver tilgodeset på tværs af DR's kanaler," siger Morten Thomsen Højsgaard.

DR BLIVER I DISSE ÅR et stadig vigtigere samlingspunkt for borgerne i Danmark. 96 procent af befolkningen er i løbet af en typisk uge i kontakt med DR. Også i forhold til stof om tro og kirke og livets store spørgsmål spiller DR en væsentlig rolle.

Efter terroranslaget i februar mødtes en fremtrædende muslim og en toneangivende jøde for eksempel i programmet ”Religionsrapport”, der sendes hver tirsdag formiddag på P1, og gav hinanden hånden på samarbejde og forståelse.

Den prisbelønnede journalist Anders Laugesen møder hver onsdag formiddag, også på P1, et menneske, som gør sig dybe tanker om troens brogede vilkår i det moderne samfund. Dermed højnes den offentlige samtale om tro på et meget ambitiøst og originalt plan.

PÅ TV-KANALEN DR K sendes hver søndag klokken 14 en gudstjeneste, som afspejler og formidler den kristne kulturarv under hensyntagen til de mange forskellige teologiske opfattelser, kirkelige retninger og meget forskellige måder, der holdes gudstjenester på rundt omkring i det ganske land.

Gudstjenesterne på DR K kommer derfor vidt omkring. Der er blevet sendt gudstjenester fra en kostald. Der har for nylig været en præst, der spillede harmonika. En anden præst medbragte en stor Kristus-krans for at anskueliggøre sine pointer om bøn og åndelig søgen.

Typisk er der en menighed til stede, når DR optager gudstjenesterne til tv. Men i en periode har der også været sendt gudstjenester, hvor et dygtigt pigekor har båret salmesangen på skærmen i stedet for en menighed.

Intet i denne verden varer dog evigt. Så allerede inden jeg tiltrådte som ny chef for DR Historie & Tro for få uger siden, havde kompetente kolleger i DR fundet det næste og nye sted for DR Kirken, hvorfra der fra midten af maj og frem til sommerferien sendes tv-gudstjenester. Nu igen med en deltagende menighed.

GENERALSEKRETÆR Mikael Arendt Laursen, der er generalsekretær i interesseorganisationen KLF, Kirke & Medier, sparker således åbne døre ind, når han i Kristeligt Dagblad forleden kræver den gamle DR Kirken tilbage med en deltagende menighed og samtidig efterspørger udvikling af DR Kirken.

For DR Kirken har været der hele tiden. Og den har konstant været i bevægelse og i udvikling, så den på varieret vis afspejler, hvad der foregår i de mangeartede kirkelige miljøer herhjemme. Denne udvikling fortsætter med dyb respekt for de mange frivillige, der velvilligt stiller op til optagelser, for at DR kan servicere den del af befolkningen, for hvem netop dette stof og denne type udsendelser har afgørende betydning.

I DR sætter vi stor pris på at få inspiration fra både borgere og organisationer om DR's programmer, og vi hilser naturligvis enhver debat om vores journalistiske dækning af kulturarven velkommen.

Derfor indgår vi også gerne i dialog med både KLF og mange andre, der heldigvis interesserer sig for DR's virke. Men DR Kirken låser sig ikke fast på en bestemt form eller en særlig teologi. DR hylder bredden og variationen, som sikrer, at så mange borgere og seere og interesser som muligt bliver tilgodeset på tværs af DR's kanaler.

Derfor vil vi gøre os umage for fortsat at sikre udvikling af DR Kirken på DR K. For seere, der gerne vil følge med, gælder det om at få DR K lagt fast ind med høj prioritet på kanalvælgeren på tv-apparatet.

Så vil man finde en perlerække af indsigtsfulde og dybsindige programtilbud om alt det, der gør livet og tilværelsen større: kunsten, kulturen, historien og troens myriade af forskellige holdninger og synspunkter. Det er så absolut værd at samles om. Før så vel som nu.

Morten Thomsen Højsgaard er redaktionschef for DR Historie & Tro