Hvornår bliver vi handicappede set og hørt på lige fod med vore landsmænd?

Mennesker med handicap udgør den største minoritetsgruppe i det danske samfund - cirka 10 procent af befolkningen. Vi betaler licens til DR på lige fod med alle andre, men stilheden omkring os er larmende, skriver debattør

Op til valget i juni var der fokus på for eksempel indvandrerkvinders stemmeret, blandt andet i ”Deadline” på DR 2. Fint nok. Men hvorfor dukker DR ikke op, når 200 mennesker med handicap samles i Landstingssalen? spørger Lars Bremer
Op til valget i juni var der fokus på for eksempel indvandrerkvinders stemmeret, blandt andet i ”Deadline” på DR 2. Fint nok. Men hvorfor dukker DR ikke op, når 200 mennesker med handicap samles i Landstingssalen? spørger Lars Bremer. Foto: Fotolia.

Der er noget galt i Danmark med retssikkerheden og respekten over for mennesker med et handicap. Og det er kun blevet værre, efter at kommunerne har overtaget handicapområdet.

Den seneste sag fra Egedal Kommune, som blev omtalt for nylig i et indslag i TV-Avisen om 13-årige Lasse Andresen, der er født med CP, en spastisk lammelse, og hvis familie har fået frataget sin handicapbil, er kun toppen af isbjerget.

For eksempel har Holbæk Kommune ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten brugt over en halv million kroner på at dække over et dødsfald på et bosted for mennesker med handicap - skattekroner, som kunne være brugt til en mere anstændig borgerservice og hjælpemidler til samme gruppe.

Ved et valgmøde i Landstingssalen den 1. juni i år, arrangeret af Det Centrale Handicapråd, var vi over 200 mennesker med et handicap, som var mødt op for at høre, hvordan partierne stillede sig til en række forhold, som har afgørende betydning for mennesker med handicap.

Hverken DR, TV 2 eller TV 2 Lorry ønskede at komme. Ingen så, at vi kom, ingen så eller hørte, hvad vi spurgte om, og hvilke svar vi fik, ingen så, at vi tog derfra igen - i kørestole og handicapbusser. Det er tankevækkende.

Den kamp, som Lasses forældre skal kæmpe for deres søn, er en kamp med systemet/kommunen, som Lasse selv kan se frem til at skulle fortsætte som voksen og resten af sit liv.

For uanset om han skulle være så heldig at få et job, skal han bruge alle sine kræfter på at kæmpe for sin ret til hjælpemidler som handicap-bil/-bus og kørestol for for eksempel at komme på arbejde.

Ønsker han på et tidspunkt at bidrage med sine erfaringer og deltage i kommunalpolitik, kan han se frem til at blive erklæret inhabil i handicapspørgsmål.

Måske får han frataget sin stemmeret - ligesom det gælder for 2000 andre med et handicap. Samtidig vil han kunne opleve at blive hånet og latterliggjort som ”sprogspasser” i reklamer og bøger, selv fra hæderkronede forlag som Gyldendal.

Som det fremgår, taler jeg med en vis erfaring. Jeg er selv født med CP, og selvom jeg hele mit liv har været aktiv på arbejdsmarkedet, har jeg måttet kæmpe (og kæmper stadig) for at håndhæve min ret til de mest basale hjælpemidler.

At det lykkes mig at komme igennem med min sag, skyldes kun, at jeg er udstyret med en indædt viljestyrke og vælger at bruge en del af min forholdsvis beskedne løn til at lønne en venligsindet advokat.

Derfor valgte jeg i forsommeren at spare op til en reklamekampagne, hvor jeg optrådte i kørestol på de københavnske busser for at gøre opmærksom på problemerne for gruppen af mennesker med handicap i Danmark.

Selvom busserne i 14 dage kørte lige forbi Rådhuspladsen og Christiansborg, og det blev omtalt med billede i Kristeligt Dagblad den 2. juni, så affødte det ikke én eneste kommentar på DR.

Mennesker med handicap udgør den største minoritetsgruppe i det danske samfund - cirka 10 procent af befolkningen. Vi betaler licens til DR på lige fod med alle andre, men stilheden omkring os er larmende.

Op til valget i juni var der fokus på for eksempel indvandrerkvinders stemmeret, blandt andet i ”Deadline” på DR 2. Fint nok. Men hvorfor dukker DR ikke op, når 200 mennesker med handicap samles i Landstingssalen?

Tilbage er kun at håbe, at vi med et handicap i Danmark en dag vil opleve også at blive behandlet med værdighed og respekt og blive set og hørt på lige fod med vore landsmænd. Også af DR.

Lars Bremer, Østrupvej 18, Ugerløse