Udkantsaviser fremmer det folkelige fællesskab

I de mindre lokalaviser findes der stadig ægte folkelighed, og lokalaviserne spiller en rolle for fællesskab og handelsliv, skriver Jacob Ludvigsen

I udkanten læser man aviser. Modelfoto.
I udkanten læser man aviser. Modelfoto. Foto: Torben Åndahl.

FØRST LUKKER statsmagten sygehuse, domhuse og rådhuse. Så forsvinder afstemningssteder, butikker, banker, posthuse og skoler, ejendomme står tomme og usælgelige. Bagefter beklager man og nedsætter udvalg, der skal vende afvikling til udvikling.

Fjernt fra hovedstaden lever omkring 600.000 mennesker stadig i småbyer, der stemples som udkant. I disse afkroge findes stadig ægte folkelighed, og små ugeaviser spiller en rolle for fællesskab og handelsliv.

En fast læser af denne spalte, chefredaktør Bjarne Hansen i Rønne, har stillet en stak af disse for den store medieverden ret ukendte aviser til rådighed, og de er værd at granske.

Nørager Avis udkommer i den sydlige del af Rebild Kommune, engang Nørager Kommune, og sådan har det været i 82 år. En ugentlig vejviser på otte sider. Det lokale bogtrykkeri udsender hver onsdag 4000 eksemplarer. På forsiden refereres en snapseaften på Boldrup Museum, hvor tilstrømningen gjorde det påkrævet at finde flere stole og borde. Valnøddesnapsen fik anerkendende ord med på vejen. ”Så vidt vides nåede alle deltagerne helskindet hjem,” bemærkes det.

PÅ SIDE 2 UDLÆGGER de lokale præster søndagens tekst, og gudstjenestelisten omfatter kirkerne i Rørbæk, Grynderup, Stenild, Kongens Tisted, Binderup, Durup, Aarestrup, Haverslev, Brorstrup og Ravnkilde.

Et halvt hundrede annoncer dækker omkostningerne, heraf er fem bekendtgørelser fra bedemandsforretninger, hvilket måske siger noget om aldersfordelingen. Kirkens Korshærs genbrugsbutik i Nørager afhenter dødsboer.

Vadum Bladet, der også dækker Biersted og Nr. Halne, udkommer hver tirsdag i 2731 eksemplarer, kører på 33. årgang. Fire beskedne sider; der indbydes til sogneaften med præsten fra Sulsted, Ane Stoltze Katborg, som fortæller sin historie ”Fra bartender til præst!”.

Men Vadum har også sine forhærdede tidselgemytter: ”Kære tyv. Du fik for en tid siden mulighed for at tilegne mig din taske med indhold. Jeg håber, at du bruger mine penge til at glæde andre med, for der var rigtig mange penge i pungen, synes du ikke? Tak i øvrigt for, at du efterlod mine vigtigste papirer og taske på et sted, hvor de kunne findes“ Heldigvis var der en ærlig Arriva-chauffør, der samlede resten op ved busstoppestedet og afleverede det på min bopæl.

Med venlig hilsen Den bestjålne.”

FJENDS FOLKEBLAD (68. årgang) med hovedkvarter i Stoholm er med 9100 eksemplarer og 20 sider en velvoksen tryksag. Fra Flys nye forsamlingshus runger det hen over forsiden: ”Her står man sammen!”.

Tre annoncer er næsten ens: ”Al opmærksomhed i anledning af min fødselsdag frabedes venligst.” Prædikantlisten dækker hele 25 sogne. Kommunen og de offentlige forsyningsselskaber ser ud til at være flinke til at annoncere; andre steder har digitaliseringsteknokrater bortsparet den trykte informationspligt og forventer, at borgerne følger hjemmesiderne.

Få kan som Bjarne Hansen overkomme at abonnere på en snes udkantsugeaviser, men det er værd at vide, at disse budbringere findes (også på nettet) og til en vis grad dementerer sortsynet.

De høje herrer og damer i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter kunne have godt af at læse med.

Jacob Ludvigsen er journalist, forfatter og reklamemand. Han skriver hver anden fredag om trykte medier